Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Mlade generacije Slovencev po svetu in njihovo povezovanje z domovino

| 06.12.2009, 00:55 Matjaž Merljak

Klemen Žumer je na 16. taboru Slovencev po svetu spregovoril tudi o povezovanju mladine iz sveta s Slovenijo in predstavil konkreten projekt na tem področju.

Mlade generacije po svetu, sam predvsem pozna Nemčijo, Kanado, Cleveland in Argentino, si želijo stika z domovino. V Kanadi in Clevelandu je opazil celo, da ponekod bolj kot njihovi starši. Meni, da smo prišli do točke, ko je Slovenija spet in bolj zanimiva za mlade generacije, ker mlade zanimajo njihove korenine (vsak človek v iskanju identitete enkrat pride do tega in zdaj je normalen stik mogoč, med tem ko včasih ni bil), ker je slovensko državljanstvo tudi državljanstvo EU 500 milijonov ljudi, in posledično Slovenija in EU prek Slovenije lahko nudi nove priložnosti in ker je z globalizacijo in modernimi email-YouTube-Facebook tehnologijami to veliko lažje kot kdaj prej.

Tudi v Argentini je želja po stiku z domovino med mladimi neomajna. Velikokrat pa mladi nimajo dovolj informacij o možnostih, ki jim jih lahko nudi Slovenija in EU in ne poznajo svojih vrstnikov, s katerimi bi se lahko teh stvareh pogovarjali. Mlade najlaže nagovorijo mladi in mladi najbolj verjamejo in poslušajo svoje vrstnike. Zato meni, da je povezovanje med mladimi. Če ni informacij iz Slovenije, potem gredo drugam, kjer te informacije so.

Med obiskom v Argentini je naredil raziskavo med mladimi, o tem kakšne stike s Slovenijo si želijo. 130 mladih iz Buenos Airesa, Mendoze in Bariloč ter 20 iz Clevelanda in 10 iz Toronta je odgovorilo na vprašalnik. Večine ne zanima selitev v Slovenijo, močno pa jih zanima izmenjava za pol leta ali manj, ko bi prišli v Slovenijo ali za Slovenijo v EU delat, študirat ali samo živet.

Konkreten projekt za povezovanje mladih Slovencev: www.SLOARG.com.

Zato, da bi mlade povezali in jim dali informacije o tem kaj jih zanima in si želijo ter jim omogočili izmenjave v Sloveniji in v Bruslju, so začeli s projektom www.SLOARG.com. V tem projektu, ki ga predstavimo s kratkim filmčkom na spletni strani, sodeluje 15 mladih v Sloveniji in 15 v Argentini. Za vsako področje kot so službe, pripravništva, obiski v Sloveniji in Argentini, finančna pomoč, pravna vprašanja itd. je odgovoren vsaj en mlad iz vsake države. Njuna naloga je, da postavljata vprašanja in pomagata najti odgovore, tako, da se obrneta na pristojne državne organe, SVS in druge, ki stvari poznajo. Poleg tega pa so na spletni strani tudi forumi, kjer so prav tako slovensko-argentinske dvojice odgovorne za mediacijo na teme kot so: ekonomija, moderna tehnologija, sprava, bioetika, vrednote v moderni družbi, šport itd.

Vabijo vas, da se nam pridružite, da se vpišete na forum in napišete kaj, ne glede na to iz katere države ste, če ste mladi in bi radi bili povezani z drugimi mladimi Slovenci po svetu ter vedeli iz prve roke o zadevah, ki zanimajo mlade, se vpišite na forum in povejte svojim mladim. SLOARG.com je nastal zaradi zanimanja in velike zagretosti mladih v Argentini – je pa odprt za vse mlade Slovence po svetu. Morda je tudi to način, da v svojih skupnostih prebudite mlade, da postanejo bolj aktivni. Konkreten način je, da predlagate kakšnega mladega za prakso v Evropskem parlamentu in to kot nagrado ali motivacijo za delo v vaši Slovenski skupnosti.

Vsebinske poudarke 16. Tabora Slovencev po svetu (ki je potekal 4. julija 2009) smo predstavili v oddaji Slovencem po svetu in domovini 29. novembra 2009!

Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...