Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Podaljšajmo si življenje kot Slovenci

03.12.2009, 00:43 Matjaž Merljak

Milan Ribič iz Clevelanda je na 16. taboru Slovencev po svetu nastopil kot predsednik Slovenske pristave. Šteje več kot 2000 članov in ni največji klub Slovencev v Clevelandu. Kot je povedal, si mladi in tudi drugi rojaki želijo povezovati. Povezava je lahko verskega, kulturnega ali prostega značaja. Ti, ki so daleč stran, težje obdržijo jezik, kot zamejci.

Na okrogli mizi je spregovoril o Slovenski pristavi. Povojni Slovenci, ki so prišli iz političnih, ter izseljenci, ki so kasneje prišli iz gospodarskih razlogov, so jo ustanovili leta 1961, da bi se konec tedna srečevali v naravi. Tja še dan danes prihaja tudi mladina. Nekaj jih zelo dobro govori slovensko, nekaj za zelo slabo. Slovenski ponos se je dvignil po osamosvojitvi Slovenije, takrat se je tudi veliko staronaseljencev izjavilo za Slovence. Pred 2. sv. vojno se niso opredeljevali in so se bali povedati, kdo so. Skupnost Slovencev v Clevelandu je zelo dobro napredovala v zadnjih letih, ko je bil med njimi generalni konzul Zvone Žigon.

 V Ameriki so dobro povezani med seboj v osrednjem in južnem delu, prav tako s Kanado. Večji problem je s Koloradom, Minnesoto, Kalifornijo, Arizono - te rojake težje dosežejo. Želijo se bolj povezati z rojaki iz Argentine, Avstralije in evropskih držav. Vse je povezano z denarjem in tega zmeraj zmanjka. Na Pristavi imajo močno skupino odbojkašev, ki bi radi tekmovali tudi v Sloveniji in so pripravljeni tekmovanje povezati z dopustom.

Milan Ribič je v ZDA prišel leta 1971, leto dni kasneje je prišla še njegova žena. Imata tri otroke in vsi so redno obiskovali Slovenijo. S svojima bratoma je leta 1977 ustanovil lastno podjetje RIBIČ TOOL COMPANY. Zadnjih petnajst let, po prodaji podjetja je zaposlen kot tehnični vodja in vodja strojnega oddelka pri podjetju Europower. Gospod Ribič je član dobrodelne ustanove Kranjsko Slovenska katoliška jednota, član odbora slovenskega doma za ostarele in večkratni predsednik Slovenske pristave.

Vsebinske poudarke 16. Tabora Slovencev po svetu (ki je potekal 4. julija 2009) smo predstavili v oddaji Slovencem po svetu in domovini 29. novembra 2009!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...