Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Podaljšajmo si življenje kot Slovenci

03.12.2009, 00:43 Matjaž Merljak

Milan Ribič iz Clevelanda je na 16. taboru Slovencev po svetu nastopil kot predsednik Slovenske pristave. Šteje več kot 2000 članov in ni največji klub Slovencev v Clevelandu. Kot je povedal, si mladi in tudi drugi rojaki želijo povezovati. Povezava je lahko verskega, kulturnega ali prostega značaja. Ti, ki so daleč stran, težje obdržijo jezik, kot zamejci.

Na okrogli mizi je spregovoril o Slovenski pristavi. Povojni Slovenci, ki so prišli iz političnih, ter izseljenci, ki so kasneje prišli iz gospodarskih razlogov, so jo ustanovili leta 1961, da bi se konec tedna srečevali v naravi. Tja še dan danes prihaja tudi mladina. Nekaj jih zelo dobro govori slovensko, nekaj za zelo slabo. Slovenski ponos se je dvignil po osamosvojitvi Slovenije, takrat se je tudi veliko staronaseljencev izjavilo za Slovence. Pred 2. sv. vojno se niso opredeljevali in so se bali povedati, kdo so. Skupnost Slovencev v Clevelandu je zelo dobro napredovala v zadnjih letih, ko je bil med njimi generalni konzul Zvone Žigon.

 V Ameriki so dobro povezani med seboj v osrednjem in južnem delu, prav tako s Kanado. Večji problem je s Koloradom, Minnesoto, Kalifornijo, Arizono - te rojake težje dosežejo. Želijo se bolj povezati z rojaki iz Argentine, Avstralije in evropskih držav. Vse je povezano z denarjem in tega zmeraj zmanjka. Na Pristavi imajo močno skupino odbojkašev, ki bi radi tekmovali tudi v Sloveniji in so pripravljeni tekmovanje povezati z dopustom.

Milan Ribič je v ZDA prišel leta 1971, leto dni kasneje je prišla še njegova žena. Imata tri otroke in vsi so redno obiskovali Slovenijo. S svojima bratoma je leta 1977 ustanovil lastno podjetje RIBIČ TOOL COMPANY. Zadnjih petnajst let, po prodaji podjetja je zaposlen kot tehnični vodja in vodja strojnega oddelka pri podjetju Europower. Gospod Ribič je član dobrodelne ustanove Kranjsko Slovenska katoliška jednota, član odbora slovenskega doma za ostarele in večkratni predsednik Slovenske pristave.

Vsebinske poudarke 16. Tabora Slovencev po svetu (ki je potekal 4. julija 2009) smo predstavili v oddaji Slovencem po svetu in domovini 29. novembra 2009!

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...