Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Zdrave korenine slovenstva, dela in krščanstva

02.12.2009, 00:39 Matjaž Merljak

Na 16. taboru Slovencev po svetu je o tem, kako se povezujemo in kako bi se želeli povezovati, spregovoril tudi večkratni predsednik Slovenskega doma v San Martinu, Viktor Leber. Po poklicu je priznani stomatolog, sicer pa zelo dejaven v slovenski skupnosti. V Sloveniji se je mudil s skupino maturantov Rast.

Viktor Leber je Slovenec, rojen v Argentini leta 1962. Že dve leti pred tem je bil ustanovljen Slovenski dom v San Martinu. Domovi pa so v tistem času nastajali tudi drugod po Buenos Airesu. Njegovo življenje poteka skupaj s slovenskim domom v San Martinu. Bil je udeležen pri vseh organizacijah doma: kot učenec, učitelj, pevec pri zboru .. Bil je odbornik in večkratni predsednik doma. Hkrati je organizator številnih turnej slovenskih glasbenih skupin in glasbenikov v Argentino, med drugim obiska kantavtorja Aleksandra Mežka, Slovenskega okteta ter zbora Perpetuum Jazzile.

Viktor Leber
Viktor Leber © Matjaž Merljak
Vse to, kar delajo v Argentini, je trud, delo brez ekonomskih podpor. Slednje dobivajo šele v zadnjem času. Kot pravi so ljudje od leta 1991 še bolj povezani s Slovenijo. Želijo si, da bi domovi živeli in bi mladina redno hodila vanje - v te temelje, kjer so zdrave korenine krščanstva in dela. Turneje glasbenikov iz Slovenije poživijo skupnost, zlasti mlade. To postane konkretni stik in ne neka utopija. Mladina drugače gleda na svet in nima predsodkov. Prav je, da ne pozabi, zakaj so šli njihovi starši v svet. Globalizacija omogoča stik mladih z vsega sveta. Zgodovina, ki se že več kot 60 let piše v Argentini, bi se morala nadaljevati v športu, kulturi - da ne bi pozabili jezika in prednikov.

Vsebinske poudarke 16. Tabora Slovencev po svetu (ki je potekal 4. julija 2009) smo predstavili v oddaji Slovencem po svetu in domovini 29. novembra 2009!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...