Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Wikileaks znova o Vatikanu

Papež in Sveti sedež | 11.12.2010, 16:03 Petra Stopar

Spletna stran WikiLeaks, ki s pomočjo podpornikov po svetu, kljub aretaciji ustanovitelja Juliana Assangea skuša delovati še naprej, je objavila več ameriških diplomatskih depeš v zvezi z Vatikanom. Ta opozarja na mero zadržanosti pri prebiranju omenjenih dokumentov.

V eni od ameriških diplomatskih depeš, tajnemu dokumentu z ameriškega veleposlaništva v Rimu, ki ga je objavil WikiLeaks, naj bi po navedbah STA pisalo, da Vatikan ni hotel sodelovati v preiskavi spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki na Irskem. Prošnjo za sodelovanje naj bi zavrnil, ker naj ta ne bi bila podana v skladu z uradnim postopkom.
Spletna stran Avstralca Juliana Assangea - slednji je še vedno priprt - je objavila tudi dokument, ki nosi datum 30. november 2009. V njem naj bi britanski veleposlanik v Vatikanu Francis Campbell ameriškim diplomatom sporočil, da je odločitev papeža Benedikta o poenostavitvi prestopa anglikancev v rimskokatoliško vero pahnila odnose med anglikanci in Vatikanom v najhujšo krizo v zadnjih 150 letih.
Na objave Wikileaksa se je na kratko že odzval predstavnik Svetega sedeža pater Federico Lombardi. Poudaril je: "Poročila odražajo domneve in mnenja tistih, ki so jih napisali, in jih torej ne moremo jemati kot uradna stališča Svetega sedeža, niti kot natančne navedke besed njegovih uslužbencev. Njihovo verodostojnost je torej treba presojati zadržano in z veliko mero previdnosti."

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...