Članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice | (foto: Rok Mihevc)
Domačega štrudlja naših babic ne presega nobena sodobna sladica
Slovenija Rok Mihevc
V Dolenjskih Toplicah so na tretji oktobrski vikend pripravili tradicionalni praznik Topliškega jabolka. Gre že za 24. izvedbo dogodka, ki je postal ena bolj prepoznavnih jesenskih prireditev na Dolenjskem in je privabil številne obiskovalce iz bližnje in daljne okolice.
10. državno tekmovanje
Dogajanje se je začelo že v petek s 10. državnim in 24. društvenim tekmovanjem v pripravi jabolčnih zavitkov, ko so domače gospodinje, društva in posamezniki pokazali svoje spretnosti pri ustvarjanju dišečih in hrustljavih dobrot. Dogodek je potekal pod okriljem občine in Društva podeželskih žena, ki ji predseduje Metka Zupančič. "Me organiziramo ocenjevanje zavitkov že 24., deset let nazaj pa smo to ocenjevanje dvignili na državno raven. Pomaga nam Zveza kmetic Slovenije s predsednico Ireno Ule, poleg tega pripravimo razstavo jabolčnih jedi, pečemo palačinke, sveže prirpavljene zavitke in jih ponujamo obiskovalcem. Na voljo imamo tudi domače piškote, pite in še kaj bi se našlo."
K tekmovanju peke povabijo vsa društva po Sloveniji. "Prinesejo zavitke v oceno in poleg z Dolenjske pridejo tudi iz Ljubljane, Velenja ... Letos smo prestopili državno mejo, tako da smo dobili v oceno tudi zavitke s Hrvaške. So določeni pogoji, imamo pravilnik, ki ga objavimo, tako da ženske in tudi moški, ker imamo tudi moške izdelovalce zavitkov, vedo kaj in kako pripraviti. Vsa umetnost pa je dober, domač štrudelj naših babic in tega ne presega nobena druga sodobna sladica."
Najboljši zavitek pripravila Darja Mrvar
Letos so dobile v oceno 57 zavitkov v dveh kategorijah, zavitki iz bele moke in zavitki drugih mok. Od tega je bilo 14 zlatih, 25 srebrnih, 15 bronastih. Med vsemi je žirijo najbolj prepričala Darja Mrvar prav iz domačega društva, ki je prejela priznanje za najboljši jabolčni zavitek leta 2025. In kakšna je skrivnost najboljšega štrudlja 2025? "V dobro testo sem zavila izkušnje, ljubezen in dobre sestavine. To so pa domača jabolka, bio jabolka in pregreta domača smetana ter ostale začimbe, cimet, vanilij, malo limonine lupinice in to je to. Imam v glavnem zlata priznanja in veliko izkušenj. Nazadnje na Študeljfestu v Ivančni Gorici, kjer sem tudi uspela priti med top tri, posebno priznanje je bilo to, da jih je ocenjeval Masterchef."
Pa skrivnost štrudlja predsednice društva Metke Zupančič, ki je zasedla drugo mesto? "Posebnost je v testu, ki mora biti zelo tanko razvlečen in nadev domača jabolka, pregreta smetana in malo sladkorja in to je to. Razni dodatki še popestrijo okus, ne smejo pa prevladovati čez jabolka."
Delavnice, domače dobrote, kulinarika ...
Sicer pa je osrednje prizorišče pred Kulturno kongresnim centrom Dolenjske Toplice zaživelo v polnem razmahu. Na kmečki in rokodelski tržnici so obiskovalci lahko okušali domače dobrote, občudovali rokodelske izdelke in se udeležili ustvarjalnih delavnic. Otroci so uživali v poslikavi obraza, vožnji s kočijo in jahanju konj, medtem ko so odrasli ob zvokih folklore in domače glasbe spoznavali bogato kulturno dediščino dolenjskega podeželja. Nedelja je bila namenjena kulinaričnim spretnostim ekip, ki so tekmovale v kuhanju "Topliškega kotlička". Med razstavljenimi pridelki je največ pozornosti poželo najtežje jabolko, ki sta ga prinesla brata Lan in Svit Turk, tehtalo je kar 500 gramov.
Župan Vovk ponosen na prireditev
Pred mikrofon smo povabili tudi župana Francija Vovka. Zanimalo nas je, od kje pobuda in ime za takšno prireditev. "Zanimivo je, da v vseh teh letih me ljudje, ki niso domačini, sprašujejo, koliko imate pa vi teh nasadov jabolk. Sem vedno v zadregi, ker tega nimamo, pri nas ni tradicija jablan, pri nas prisegamo na termalno vodo, polovica kočevske roga je v naši občini ... Pred 24 leti, ko smo začeli funkcionirati kot samostojna občina, smo razmišljali, kakšno prireditev bi naredili jeseni in je nekdo takrat predlagal, da bi rekli "topliško jabolko"." V teh letih se je prireditev dopolnjevala, spreminjala. "Prva prireditev je bila zelo skromna, vedno pa so bili prisotni DPŽ Dolenjske toplice, jabolka in štrudelj, to je bila vedno rdeča nit od samega začetka. Sem vesel, da iz leta v leto več društev sodeluje pri pripravi in izvedbi tega dogodka. Tudi ponudniki iz ostalih občin prihajajo."



