Štefan IskraŠtefan Iskra
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (foto: Vatican Media)
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. | (foto: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Papež in Sveti sedež | 21.11.2024, 10:12 Marta Jerebič

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ponižnega Kristusovega pastirja in učenca in ne mogočnega vladarja tega sveta.

Odslej smrti papeža ne bodo več ugotavljali v njegovi sobi, ampak v kapeli.

Telo v baziliki sv. Petra ne bo postavljeno na poseben oder, ampak bo takoj položeno v odprto krsto. Ta bo zdaj le ena, lesena. Prej so bile krste tri: iz cipresovega in hrastovega lesa ter svinca. Prav tako bo sama pogrebna maša preprosta.

Frančišek je že pred časom tudi povedal, da želi biti pokopan v baziliki Marije Snežne v Rimu. 

Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal) Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal)

Matija Golob in Ambrož Brezovšek obhajala novi maši

Župniji Šmartno pri Litiji in Vojnik sta te dni pravi izvir veselja za Cerkev v Sloveniji. Veselita se namreč novih maš, ki sta ju včeraj pela Matija Golob in Ambrož Brezovšek. »Eno je potrebno« ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...