Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Veselje v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica (foto: Rok Mihevc)
Veselje v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica | (foto: Rok Mihevc)

Stari bohinjski vici in veselo objemanje

Radijski utrip | 16.10.2024, 14:00 Izidor Šček

Pred desetimi leti je luč sveta ugledala radijska akcija Dobro delo dobro dene. Z obiski, dobro voljo in pomočjo smo razveselili različne ustanove, od bolnišnic, hospica in domov ostarelih do centra za zdravljenje od odvisnosti. Ob trideseti obletnici radia z akcijo nadaljujemo. Zopet smo med ljudmi, obiskujemo vse, od najmlajših v vrtcih do stoletnikov in čez. 

Še daljša kot zgodba naše akcije je zgodba oddajnika, ki danes pokriva Bohinj. Vanjo so bili vse od začetka tesno vpeti zvesti poslušalci, prebivalci Doma sv. Martina v Srednji vasi, kjer je bil prvi postanek oktobrske akcije Dobro delo dobro dene. Pred vrati doma nas je pričakal direktor Jože Cerkovnik, ki je bil v času pridobivanj dovoljenj za oddajnik glas ostarelih in glas razuma, ki je razsvetljeval odgovorne gospode v Ljubljani. Njegovega širokega bohinjskega nasmeha smo se hitro nalezli in s harmoniko vstopili med varovance, ki so nas čakali v avli doma.

Sprejem direktorja Jožeta Cerkovnika in župnika Gašperja Kočana
Sprejem direktorja Jožeta Cerkovnika in župnika Gašperja Kočana © Rok Mihevc

Pred prihodom Zavod sv. Martina smo se ustavili tudi pri cerkvi Janeza Krstnika
Pred prihodom Zavod sv. Martina smo se ustavili tudi pri cerkvi Janeza Krstnika © Rok Mihevc

Harmonika je počasi odstrla negotovost z obrazov in začele so se kazati sijoče oči. Zbrane sta nagovorila direktor in župnik, Blaž je poskrbel za predstavitev radijcev, Miha in Andrej pa za ubrane zvoke harmonike in kitare. Urša, ki je običajno najbolj glasna in poskočna, je hitro našla soplesalce in soplesalke in avlo je hitro napolnila domačnost in toplina. Da, tudi to smo radijci!

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Obiskali smo tudi p. Lojzeta Marklja
Obiskali smo tudi p. Lojzeta Marklja © Rok Mihevc

Ker nekateri svojih sob niso mogli zapustiti, smo z glasbeno spremljavo odšli tudi do njih, malce zapeli, poklepetali in zaželeli vse najboljše. Med njimi je bila tudi gospa Cilka, ki nas je ob skorajšnjem 96. rojstnem dnevu zabavala s svojo energičnostjo in domislicami ter starimi bohinjskimi vici. Dom smo zapuščali obogateni z nasmehi oskrbovancev in osebja, veseli, ker Dobro delo dobro dene!

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Na poti proti domu smo se ustavili še v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica. Že ob prvih zvokih harmonike se je med oskrbovance naselilo veselje in razposajenost. Besed ni bilo prav veliko, saj je glasba hitro prevzela glavno besedo. Veselo rajanje, objemanje, pa še fotografija in kratek video za konec. Nasmejani obrazi so znova potrdili, da Dobro delo dobro dene.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Radijski utrip
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...