Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Resnično bogastvo ni v materialnih stvareh, ampak v tem, da nas Bog ljubi

Svet | 13.10.2024, 13:17 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru komentiral današnji evangelij o bogatašu, ki si je želel biti deležen večnega življenja, a za to ni hotel razdati svojega bogastva in iti za Jezusom. Na obletnico zadnjega prikazanja Marije v Fatimi je ponovil tudi svoje večkrat izrečene besede, da je vojna vedno poraz.

Vsi si želimo sreče in polnega življenja, a tega ne bomo našli v posedovanju materialnih stvari in zemeljskih varnosti. »Resnično bogastvo niso dobrine tega sveta, pravo bogastvo je, da nas Bog ljubi in da se naučimo ljubiti kot On,« je poudaril papež in dodal, da moramo postati pozorni na ljudi v stiski in deliti svoje dobrine, ne samo stvari, ampak tudi svoje talente, prijateljstvo, čas itn.

Vojna je iluzija, poraz za vse tiste, ki mislijo, da so nepremagljivi

Po molitvi angelovega češčenja je papež pozval, naj se pri konfliktu na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini da prostor diplomaciji in dialogu. » Blizu sem vsem prizadetim prebivalcem Palestine, Izraela in Libanona. Pozivam k spoštovanju mirovnih sil Združenih narodov. Molim za vse žrtve, za razseljene in za talce, za katere upam, da bodo nemudoma izpuščeni, in upam, da se bo to veliko nekoristno trpljenje, ki ga povzročata sovraštvo in maščevanje, kmalu končalo. Bratje in sestre, vojna je iluzija, je poraz, nikoli ne bo prinesla miru, ne bo prinesla varnosti, je poraz za vse, še posebej za tiste, ki verjamejo, da so nepremagljivi. Nehajte, prosim.«

Papež je znova pozval tudi k ustavitvi nasilja v Ukrajini, naj se preneha ubijanje nedolžnih, mednarodno skupnost je tudi pozval, naj ne pusti, da Ukrajinci umrejo zaradi mraza.

Svet
Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay) Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay)

Nove priložnosti znamenitega Kioska K67

K67 sodi med vrhunce slovenskega oblikovanja. Muzej moderne umetnosti v New Yorku ga je uvrstil v svojo zbirko oblikovanja dvajsetega stoletja. Prepoznavamo vse več poizkusov prenove originalnih ...