Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Spomenik Jožefa Klekla v Črenšovcih (foto: Daniel Novakovič/STA)
Spomenik Jožefa Klekla v Črenšovcih | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Danes ne delamo zgodovine, popravljamo jo

Slovenija | 12.10.2024, 16:12 Helena Križnik

V Prekmurju obhajajo vrh jubilejnega leta, ki so ga posvetili Jožefu Kleklu starejšemu. Ob tej priložnosti so njegove posmrtne ostanke prenesli iz Murske Sobote v Črenšovce, z vojaškimi častmi jih bodo položili v nov grob v tamkajšnji župnijski cerkvi.

Škofija Murska Sobota in občina Črenšovci sta želeli na poseben način zaznamovati 150 let, odkar je luč sveta ugledal človek, ki je odigral veliko vlogo pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V Kleklovem letu so se zvrstili številne kulturne prireditve in ostali spominski dogodki, posebej slovesno pa je ta konec tedna.

Škof Štumpf rojaku izrekel dobrodošlico in zahvalo

Prav na rojstni dan gorečega duhovnika in narodnega buditelja bodo namreč njegovo zemeljsko telo pokopali v kripto fatimske kapele v župnijski cerkvi v Črenšovcih. Iz Murske Sobote, kjer je počivalo do zdaj, so ga že prepeljali v žalni povorki, ki je vodila tudi skozi Beltince in Odrance.  »Danes ne delamo zgodovine, ampak jo popravljamo,« je opozoril škof ordinarij Peter Štumpf. »Iz Murske sobote smo v Črenšovce vrnili posmrtne dele telesa moža, ki je na začetku prejšnjega stoletja s sodelavci sestavljal in oblikoval versko in slovensko narodnostno podobo Prekmurja.« Spomnil je, kako je Klekl v župnijski cerkvi, kjer bo zdaj ležala njegova krsta, desetletja vsak dan ure in ure molil. »Zase, za duhovnike, redovnike, redovnice, misijonarje, družine, mlade in vse ljudstvo,« je naštel škof Štumpf. Rojaku je izrekel posebno dobrodošlico. »Zelo smo vas veseli, pomenite nam velik in milosten dar od Boga. In hvala, ker ste se vrnili.« Prosil ga je, naj v nebesih bedi nad nami in za nas posreduje pri Očetu. »Bog plati,« je sklenil v domačem narečju.

Na slavnostni akademiji o Kleklovem slovenstvu

Del vrha jubilejnega leta je bila slavnostna akademija v telovadnici osnovne šole v Črenšovcih. Udeležili so se je ugledni gostje. Zbrane so nagovorili županja Vera Markoja, škof Štumpf in poslanec državnega zbora Jožef Horvat.

»Bil je in ostaja pomemben in posnemanja vreden gradnik slovenstva,« je o Kleklu povedala Markoja. In kakšno je novo slovenstvo, ki se je po besedah škofa Štumpfa s Kleklom rojevalo v Črenšovcih? »Slovenstvo, ki ljubi svojo mater in svojega očeta. Slovenstvo, ki ljubi Boga. Slovenstvo, ki ljubi Marijo. In slovenstvo, ki gleda vedro v prihodnost,« je opisal. To slovenstvo smo, tako škof Štumpf, podedovali vsi.

Horvat je pojasnil, kako zgodovinska znanost prinaša vedno nova dognanja o neprecenljivi vrednosti Kleklovega življenjskega opusa. Poskrbeti moramo, da spomin nanj nikoli ne bo zbledel. »Naš velki Kleklin! Hvala vam, da lahko mi danes tukaj v Črenšovcih in v celotnem Prekmurju po vašem neprecenljivem srčnem delu slovensko govorimo in prekmurski gučijmo. Hvala vam, da je po vaši zaslugi pred 105 leti Slovenija dobila svoje Prekmurje in Prekmurje svojo Slovenijo. Hvala, da smo vam poslanci Slovenske Krajine leta 2005 v parlamentu naše nove države Republike Slovenije smeli posoditi roke in pero, s katerim ste 17. avgust, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, postavili na oltar slovenskih državnih praznikov,« je še dejal Horvat.

Slovenija, Novice
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...