Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Oltarna slika Marije z Detetom na prestolu je po petih letih nazaj v koprski stolnici (foto: STA / Matej Arh)
Oltarna slika Marije z Detetom na prestolu je po petih letih nazaj v koprski stolnici | (foto: STA / Matej Arh)

Za restavriranje porabili 18 tisoč ur

Slovenija | 11.10.2024, 15:21 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Slika Marije z Detetom na prestolu in s šestimi svetniki je nazaj v koprski stolnici. Delo renesančnega beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia so zadnjih pet let restavrirali v Zavodu za varstvo kultune dediščine, skupno pa so restavratorji porabili več kot 18 tisoč ur dela.

Po besedah vodje Barbke Gosar Hirci z Restavratorskega centra ta slika predstavlja vrhunec v zaporedju oltarnih podob in se po kompoziciji zelo razlikuje od vseh prejšnjih Carpaccievih oltarnih slik. Sliko so prevzeli januarja 2019 in jo sprva zgolj opazovali in zapisovali dognanja. Nato so začeli z odstranjevanjem površinske umazanije, temu pa je sledilo odstranjevanje neoriginalnih lakov. Ko je bila saturacija na sprednji strani po letu in pol zaključena, so utrdili še sprednjo in zadnjo stran ter sanirali nosilec slike.

Ko je bila slika napeta na nov podokvir, so se lotili retuše, s katero so se ukvarjali v minulih letih. Gosar Hirci se je s sodelavkama Emino Frljak Gašparovič in Sanelo Hodžić samo s finalno retušo ukvarjala več kot leto dni. Presenetile so jih namreč stare in popolnoma temne retuše, ki so jih našle pod preslikavami italijanskega slikarja Cosroa Dusija, ki je sliko leta 1839 v 70 odstotkih preslikal. Slednje so odstranjevale po milimetrih.

© Luka Tul

Slika prikazuje Marijo Devico na prestolu z angeli glasbeniki, ki sedijo ob njenih nogah, in šestimi svetniki. To so Hieronim, Jožef, Rok, Sebastijan, Quirino in Nazarij, zavetnik Kopra, ki v levi roki drži maketo mesta. Za sliko se sicer domneva, da je bila izdelana leta 1516.

Slovenija
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...