Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Ženska svobodno zre v sončni zahod (foto: Pixabay)
Ženska svobodno zre v sončni zahod | (foto: Pixabay)

Danes vseslovensko srečanje ločenih

Novice | 12.10.2024, 05:10 Marjana Debevec

Pri Sv. Jožefu v Ljubljani se bo popoldne ob 15. uri začelo 8. vseslovensko srečanje ločenih, ki ga pripravljata Skupnost razvezanih v Cerkvi SRCE in Urad za družino pri Slovenski škofovski konferenci. Naslov srečanja je tokrat: Plamen upanja in molitve. Začeli ga bodo s predavanjem psihiatrinje in psihoterapevtke dr. Mojce Zvezdane Dernovšek ter psihoterapevtke dr. Urške Battelino. Ob 16.30 bo sledila sv. maša, ki jo bo daroval škof Jurij Bizjak, po njej pa bo čas druženje.

Ločitev je pogosto boleča in travmatična izkušnja, zato ločeni zakonci potrebujejo več čustvene in duhovne podpore. Katoliška cerkev bi lahko okrepila svoje pastoralne službe z razvojem posebnih podpornih skupin za ločene, kjer bi posamezniki našli varno okolje za pogovor, molitev in podporo, je prepričan duhovni spremljevalec v skupnosti SRCE p. Ivan Platovnjak.

Njegova vloga je pomagati ločenim, da ne zbežijo od bolečine, ki jo doživljajo. »Duhovni spremljevalec igra ključno vlogo pri spodbujanju odpuščanja, sprave in duhovnega zorenja.

Odpustiti sebi in drugemu je pogosto ključno za duhovno preobrazbo po ločitvi. Skozi molitev, pogovore in spoved posameznike vodi do tega, da najdejo notranji mir, sprejmejo preteklost in se osredotočijo na prihodnost.«

Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče
Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče © Marjana Debevec

Ko te nekdo razume ...

Skupnosti SRCE se je kmalu po njenem nastanku, pridružila tudi Marija Cigoj. »Kako je bilo srečati ljudi s podobnimi stiskami in ranami? Ko sem leta 2004 začela zahajati v skupino, sem srečala sebi enake ljudi, ranjene in zavržene, vsakega s svojo bolečo zgodbo življenja pred in po ločitvi.

Skupina SRCE je začela enkrat na mesec organizirati predavanja o nam zanimivih temah. Tudi teme in predavatelji, ki smo jih povabili na skupino, so nam pomagali in prispevali k duhovni rasti in zdravemu gledanju na življenje. Po zaključku formalnega dela, pa je sledil še pogovor in čas za druženje.

Še zlasti pa se mi zdi pomembno druženje na duhovnih vajah, romanjih, izletih... Ko z nekom hodiš in premaguješ strmino, tudi beseda, ki udejanja bolečino in skrb, spontano steče. Pletejo se prijateljske vezi in občutek, da nisi več sam, da vedno lahko pokličeš koga, ki mu lahko preprosto poveš: 'Danes, ta trenutek mi je tako težko!', in razumel te bo.

Pomembno pa je bilo, da smo se klub težkim situacijam znali veseliti in uživati v druženju,« je v oddaji Družinska kateheza pričevala Marija Cigoj. Če ste kje v bližini Ljubljane in se soočate s podobnimi ranami, vabljeni k sveti mašo v cerkev sv. Jožefa v Ljubljani danes ob 16.30.

Novice
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...