Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Antonio Tavares de Melo z dvema od svojih 46 posvojenih otrok (foto: Rok Mihevc)
Antonio Tavares de Melo z dvema od svojih 46 posvojenih otrok | (foto: Rok Mihevc)

Družina ozdravlja bolj kot katerakoli terapija

Novice | 03.10.2024, 12:40 Marjana Debevec

Pred nami je Pohod za življenje v Ljubljani, ki bo tokrat potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek. Za nami pa sta že dva uspešno izpeljana pohoda v Kopru in Mariboru.

Posebni gost letošnjega Pohoda za življenje v Ljubljani bo Antonio de Melo iz Brazilije, ki je pred 35. leti ustanovil skupnost Deteta Jezusa in posvojil kar 46 otrok, namenjenih za splav, ki so prav zaradi teh postopkov ostali lažje ali težje prizadeti. Za naš radio je De Melo dejal, da nam ti otroci sporočajo veselje do življenja.

»Čeprav imajo žalostne zgodbe iz svoje preteklosti, kot so zapuščenost, splav, poskus splava, so našli družino in dejstvo je, da družina ozdravlja. Družina je veliko močnejša od katerega koli zdravila ali terapije. Ko sem ljubljen, odražam ljubezen,« je še dejal Antonio de Melo, ki bo v soboto pričeval v Ljubljani.

Za nami pa sta že dva uspešna Pohoda za življenje in sicer v Kopru in Mariboru. Zakaj se ga je udeležila, je za naš radio povedala mati devetih otrok iz Maribora. »Ker se mi zdi zelo pomembno, da zastopamo te male otroke, ki še niso rojeni in ne morejo nič povedati, si pa zaslužijo življenje.«

Pohod za življenje v Mariboru
Pohod za življenje v Mariboru © Silvo Sok

Nad mnogimi mladimi, družinami z otroki in nosečnicami je bila na pohodu navdušena Angelca Likovič. »Slovenija hodi po pravi poti. Ne bo nam žal, da se zavzemamo za življenje od spočetja do naravne smrti in da se zavzemamo, da se mladi poročajo, da imajo več otrok in da pri tem zelo veliko v družini igra tudi oče.«

Ena od organizatork Pohoda za življenje v Mariboru Mojca Kolarič je povedala, da je dogodek uspel nad pričakovanji. »Vzdušje je bilo odlično. Bili smo kot ena velika družina, ki čutimo isto, ki mislimo isto in se zavzemamo za iste vrednote. Danes je v Mariboru posijalo sonce!«

Pohod za življenje v Mariboru
Pohod za življenje v Mariboru © Aleš Primc

Voditeljica Pohoda za življenje v Sloveniji Urša Cankar Soares pa je na pohod v Ljubljano takole povabila. »Res sem hvaležna za vsakega, ki želi biti upanje za mamice v stiski, ki želi sporočiti Sloveniji, da je vsak nerojeni otrok človek, ki želi pustiti en pečat. Se vidimo v Ljubljani!«.

Pohod za življenje se bo v Ljubljani začel ob 9.30 na Prešernovem trgu.

Urša Cankar Soares pri zastavicah - vsaka je poklon dvajestim umrlim otrokom med postopki splava
Urša Cankar Soares pri zastavicah - vsaka je poklon dvajestim umrlim otrokom med postopki splava © Marjana Debevec

OBJAVLJAMO POGOVOR Z ANTONIOM TAVARESOM DE MELOM NA NAŠEM RADIU:

Zakaj ste se odločili posvojiti kar 46 otrok, ki so preživeli splav in nato ustanoviti skupnost Deteta Jezusa?

Skupnost sem ustanovil pred 35. leti. Takrat sem delal v državni ustanovi za duševno prizadete otroke, kjer sta živela Marco Aurelio in Alex. In tam sem bil priča njuni bolečini; njuni ljubezni, a tudi bolečini in trpljenju, ki sta ju doživljala, zapuščenosti, ki sta jo doživljala.

V bistvu sem bil tja povabljen samo na neko zabavo, potem pa se zelo dejavno vključil. Ko sem prvič prišel v hišo, me je eden od fantov poklical: oče. Vprašal me je, ali bi lahko bil njegov oče. Po dveh letih sem prišel do zaključka, da lahko nekaj storim. Skupnost sem ustanovil leta 1990, da bi Irisu dal očeta, da bi te otroke vzel domov, da bi zanje skrbel kot za prave otroke, da bi jih rešil trpljenja, ki so ga doživljali, da bi resnično bil njihov oče in mati.

Kaj nam ti vaši otroci sporočajo?

Mislim, da ljudje v teh otrocih najbolj vidijo pravo veselje, veselje do življenja. Čeprav imajo žalostne zgodbe iz svoje preteklosti, kot so zapuščenost, splav, poskus splava, so našli družino in dejstvo je, da družina ozdravlja. Družina je veliko močnejša od katerega koli zdravila ali terapije. Ko sem ljubljen, odražam ljubezen. In vidim, da so ti otroci kot ogledalo. Niso izložba, v katero bi mimoidoči zrli, ampak so ogledalo, v katerem lahko najdemo svoj odsev.

Ponavljam se v Alexu, ponavljam se v Marcu Auréliu. Ali se v njih zrcali sporočilo, da moramo biti danes boljši, da bi lahko bili del družbe, te tako slabe družbe, v kateri vladajo predsodki; družbi, ki ne sprejema drugačnih in živi kulturo smrti? Medtem pa ko oni v svoji radosti, v svoji prisotnosti posredujejo pravo življenje. To ogledalo je veselja do življenja. Marco Aurelio in Alex dajeta smisel vsakemu življenju.

Kaj bi sporočili materam, ki se odločajo za splav, ker imajo njihovi otroci kakšno hibo, prizadetost?

Mamam, ki so danes noseče z invalidnim otrokom, bi rekel, naj sprejmejo to življenje - to je darilo iz nebes. Bog jih je tako ustvaril. To je njegov načrt, čeprav je to morda težko sprejeti. Gre za resničnost, ki jo je Bog dal tej materi, saj smo najprej rojeni v Srcu, torej je Bog spočel v njenem Srcu, ki je zdaj prešlo v maternico.

Prejela je darilo iz nebes, invalidnega otroka v družini. Ta otrok je zagotovo sporočilo za celotno družino, saj jo bo zagotovo še bolj povezalo. Pravzaprav bo za to celotno družino način, da najde pot do sreče, pot k Bogu. Zato mame, ne delajte splava, ampak otroke vključite v svoje življenje.

Naj bodo popolni ali ne, Bog jih je ustvaril za življenje in prihajajo s sporočilom za svet, zato jih prosim sprejmite. Naj se rodijo!

Podprite skupnost
Podprite skupnost

Novice
Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec) Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec)

Ko se ti sesuje svet...

Razveza, ločitev, razhod, zapuščenost so ene najbolj bočeih travm, ki lahko doletijo človeka. Ločeni so bili pogosto v Cerkvi odrinjeni na rob, saj jim nismo znali prisluhniti in sprejeti ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Karel Smolle (photo: NSKS) Karel Smolle (photo: NSKS)

Karel Smolle: Proti delu ni zelišča

Koroški Slovenec Karel Smolle, pravnik in politik, je septembra dopolnil osemdeset let, a je še vedno dejaven, razpret med avstrijsko Koroško in Dunajem. Kar dvakrat je bil izvoljen v avstrijski ...