Spopadi na območju Izraela (foto: STA)
Spopadi na območju Izraela | (foto: STA)

Propalestinska drža Slovenije največja ovira za normalne odnose z Izraelom

Politika | 02.10.2024, 15:49 Tone Gorjup

Slovenija, ki je prejšnji mesec predsedovala Varnostnemu svetu, je v tej vlogi komentirala tudi napade Izraela v Libanonu. Pri tem je spomnila na izvajanje resolucije 1701, ki naj bi jo spoštovali obe državi. Kritična je bila predvsem do Izraela, na kar ga je opozorila prek izraelskega veleposlanika pri Združenih narodih. Na tako imenovano »demaršo« se je odzvala tudi izraelska stran in v spravljivem tonu opozorila na neuravnoteženost slovenske diplomacije pri zavzemanju stališč do trenutnega dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Resolucija Varnostnega sveta 1701 iz leta 2006, ki je sledila prekinitvi sovražnosti med Libanonom in Izraelom, ni nikoli zares zaživela. Slovenija je pozvala k izvajanju resolucije. Izraelska stran je odgovorila, da se tudi sama zavzema za to, a Hezbolah že od lanskega 8. oktobra krši premirje in raketira Sever Izraela. Temu je pritrdil tudi geopolitični analitik Laris Gajser, ki je o resoluciji, na katero se sklicuje Slovenija, še dodal, da Libanon ni nikoli nadzoroval svoje državne oziroma enotne vlade ni bilo več že dolga leta. Jug Libanona je bil pod nadzorom Hezbolaha, ki je dejansko voden s strani Irana. V skladu z resolucijo bi morala biti tam libanonska vojska, kar se nikoli ni zgodilo.

Izrael tudi trdi, da je Slovenija pri oceni najnovejših razmer v Libanonu zavzela neuravnotežen pristop. Spregledala je dejstvo, da je izraelska stran po številnih neuspešnih diplomatskih poskusih za umiritev razmer, enajst mesecev pokazala veliko zadržanost do napadov Hezbolaha, kar je več kot dovolj. Izraelska stran je opozorila še na govor predsednika Goloba na zasedanju Generalne skupščine, ki je povsem zaobšel izraelske talce, ki jih zadržuje Hamas. Kritična je tudi do Tanje Fajon, ki o stvareh, ki bi jih morali najprej reševati dvostransko, govori v medijih, na tiskovnih konferencah brez tega, da bi skušala o tem govoriti z izraelskimi diplomati. Laris Gajser je o tej plati slovenske zunanje politike dejal, da je postala s priznanjem Palestine propalestinska. Propalestinsko držo je pokazala tudi v Varnostnem svetu in jo brani v mednarodnih ustanovah.

Izraelska stran upa in pričakuje v prihodnje veliko večjo uravnoteženost v podobnih primerih, a pod trenutno vlado je to težko pričakovati. Več o tem pa v pogovoru z Gajserjem, ki mu lahko prisluhnete tukaj.

Politika, Iz življenja vesoljne Cerkve
Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec) Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec)

Ko se ti sesuje svet...

Razveza, ločitev, razhod, zapuščenost so ene najbolj bočeih travm, ki lahko doletijo človeka. Ločeni so bili pogosto v Cerkvi odrinjeni na rob, saj jim nismo znali prisluhniti in sprejeti ...

Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc) Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc)

Sonce življenja ogrelo slovensko prestolnico

Ljubljano je dopoldne preplavilo veselje do življenja. Na že tretjem pohodu za življenje v Sloveniji v tem letu se je namreč zbralo več tisoč ljudi, predvsem družin, mladih, pa tudi starih staršev ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...