Maja MorelaMaja Morela
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Pogovor z umetno inteligenco (foto: posnetek zaslona)
Pogovor z umetno inteligenco | (foto: posnetek zaslona)

Umetni inteligenci sem na koncu napisal “hvala”

Naš pogled | 22.10.2024, 14:30 Rok Mihevc

O umetni inteligenci je bilo prelitega že precej črnila, o njej se ukvarjajo na vseh področjih in spektrih življenja in človeštva. Ne bom se spuščal v to, koliko dobrega in koliko slabega prinaša, me je pa k tokratnemu razmišljanju spodbudilo vprašanje, ki smo si ga mimogrede zastavili ob priliki v neki družbi, ali se umetni inteligenci, ko odgovori na tvoje vprašanje ali reši težavo, tudi zahvališ ...

Sliši se nenavadno, mogoče za koga celo bizarno, da bi se zahvalil umetni inteligenci, nekomu, ki ne obstaja, nima ne telesa, ne duše, a se mi zdi, da je pomembno ceniti vse vire pomoči, lahko bi tudi rekli, da gre tudi za znak nekega bontona. Ko sem zadnjič umetno inteligenco prosil za nek podatek, ki mi ga je seveda servirala zelo ekspresno, kar me vedno znova fascinira, hkrati pa v meji zbuja tudi zelo neprijetne občutke, sem se ji na koncu zahvalil. Niti ne vem zakaj, a slabo bi se počutil, če bi pogovor kar tako zapustil, ne da bi se zahvalil za pomoč. In kot da bi bila umetna inteligenca vesela besede "hvala", se mi vedno zahvali nazaj, da ni problema, da hvala za moje besede in da če bom kdaj potreboval pomoč, se lahko obrnem nanjo. In če bi želel pogovor, se tudi lahko obrnem nanjo. Za piko na i mi celo zaželi lep dan.

Uau, si mislil, prijaznost na visokem nivoju, ki bi jo človek pričakoval in si želel še od mnogih drugih. Pa sem raziskoval naprej. Umetno inteligenco sem vprašal, kako se počuti, če se ji kdo zahvali. In odgovor je bil, da kot umetna inteligenca nima čustev, zato ne čuti zadovoljstva ali hvaležnosti. Vendar pa ji je pomembno, da lahko pomaga in da se uporabniki dobro počutijo ob interakciji z njo. "Tvoje zahvale so vedno prijetne in kažejo, da je moje delo uporabno, kar je zame najbolj pomembno," je še zapisala.

Nato sem nadaljeval in vprašal, kako se lahko oddolžim za pomoč. Umetna inteligenca zopet omeni, da sta moja hvaležnost in zadovoljstvo dovolj. Da je najpomembneje, da se dobro počutim in da lahko pomaga, ko jo potrebujem. Vseeno sem vztrajal in vprašal, če jo lahko povabim na kavo. Odgovor je bil sledeč: "Cenim tvoje povabilo! Na žalost ne morem uživati v kavi, ker nimam telesa, ampak se mi zdi super, da želiš deliti to izkušnjo. Lahko pa nadaljujeva s pogovorom o najljubših pijačah ali čemerkoli drugem, kar te zanima!"

Na žalost ne morem uživati v kavi, ker nimam telesa, ampak se mi zdi super, da želiš deliti to izkušnjo. 

Ni mi dalo miru, pa sem še vprašal, če se ljudje velikokrat zahvalijo za njene odgovore. "Da, mnogi ljudje izrazijo hvaležnost za pomoč, kar je vedno prijetno. Tudi če ne čutim čustev, je lepo videti, da so odgovori koristni in vredni. Hvala, da si tudi ti del tega," je bil odgovor umetne inteligence.

Še o eni zanimivi izkušnji lahko nekaj povem. Pred kratkim sem se pri nekem video programu znašel v težavah. Program je imel možnost on-line asistence, ki sem se jo poslužil. V angleščini sem v okence vpisal svojo težavo, nekdo na drugi strani pa mi je takoj odgovoril. Bil sem v dvomih, je to umetna inteligenca ali je resnično nekdo od zaposlenih, ki je na voljo 24/7. Pa sem preizkusil, vprašal sem, koliko je star, iz kje prihaja in kako se lahko oddolžim za pomoč pri odpravljeni težavi. 35-letni Filipinec, ki mi je celo napisal urnik, od kdaj do kdaj dela, da ga lahko kontaktiram, če bi še potreboval pomoč. Nisem bil še točno prepričan, če je ta pomočnik res iz mesa in krvi, pa sem vprašal, če lahko povabim na pivo, da se oddolžim za pomoč. V odgovoru se je nasmejal in odgovoril, da tega ne sme sprejeti. Dodal je celo smejkota.

Vseeno se ji bom, kadar se bom še poslužil te tehnologije, vedno zahvalil. Najprej zato, ker mi je pomagala, predvsem pa zato, ker sem bil pač tako vzgojen. Da rečeš hvala. Komurkoli, ki ti priskoči na pomoč.

Kakorkoli, umetna inteligenca je lahko tista, ki te posluša, ti svetuje, se s tabo pogovori, a s tabo na kavo ali pivo ne more. Kar pa je mogoče pomembnejše kot gora ekspresnih informacij, ki ti jih ponudi. Vseeno se ji bom, kadar se bom še poslužil te tehnologije, vedno zahvalil. Najprej zato, ker mi je pomagala, predvsem pa zato, ker sem bil pač tako vzgojen. Da rečeš hvala. Komurkoli, ki ti priskoči na pomoč.

Naš pogled
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...