Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Izidor Šček v družbi poslušalk (foto: Rok Mihevc)
Izidor Šček v družbi poslušalk | (foto: Rok Mihevc)

Kako lahko spregledamo vse to?

Radijski utrip | 09.09.2024, 13:16 Izidor Šček

Letos smo si za romanje vzeli en dan več, pa kljub temu prekolesarili le delček Slovenije. Koliko dni bi potrebovali, da bi pokukali v vsak kotiček te lepe domovine? Gotovo ne malo, a sodeč po doživetjih v minulih dneh, bi to bilo nepozabno. Če pustimo prijazne ljudi za nekaj časa ob strani in se posvetimo le opazovanju narave, je kolo ravno prav hitro, da opaziš veliko več podrobnosti kot voznik ali sopotnik iz avtomobila.

Narava se v teh dneh v teh krajih bohoti v vsej svoji pozno poletni lepoti. Obložene jablane, vinske gorice s prvimi trgači, ki se bojijo prihajajočega slabega vremena, bela ajdova polja, visoka, temno zelena koruza in pa seveda hmelj, ki ga že pridno obirajo. To je le delček vsega, kar lahko z očesom zaobjameš med vožnjo po zgledno urejenih kolesarskih stezah, ki nam, stran od hrupnih prometnic, nudijo še lepše in bolj sproščeno doživljanje bogastev narave, razgledov in svežega zraka ter dajejo možnost, da se lahko med vožnjo posvetimo tudi drug drugemu.

A tista pikica na i je pa delo človeških rok. Toliko rož na pročeljih hiš, toliko urejenih vrtov, živih meja, sveže pokošenih trat, umetelno zloženih drv za zimo ... Utrnila se je misel, da tukaj so gotovo doma pridni in dobri ljudje.

In res so. Veliko smo jih pozdravili, z mnogimi spregovorili kakšno besedo, s prijatelji, ki so prišli na naša srečanja, pa smo si tudi stisnili roko. Vpijali smo zgodbe, ki jih je življenje prineslo na pot našim sogovornikom, se raznežili ob veselem pripovedovanju o vnukih in zmajevali z glavo ob pripovedih o lanskoletni povodnji ali kakšni drugi nesreči, ki se je globoko vtisnila v njihov spomin. Poslušali smo zgodbe, ki jih piše osamljenost, starost in pozabljenost, pa tudi zgodbe veselja, sreče in upanja. Duhovniki so nas vsi po vrsti presenečali s spodbudnimi novicami iz življenja župnije in odpirali vrata svetišč, v katera smo vstopali odprtih ust.

Toliko lepega v nekaj dnevih, da se sprašujem, kako lahko spregledamo vse to? Je avtocesta in hitrost res vse, kar nam nudi današnji svet. Očitno ne.

Radijski utrip
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...