Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
mag. Andreja Dobrovoljc (foto: Rok Mihevc)
mag. Andreja Dobrovoljc | (foto: Rok Mihevc)

Učenje odraslih je ključno za osebni razvoj

Svetovalnica | 18.09.2024, 09:38 Nataša Ličen

Andragoški center Slovenije skupaj s petintridesetimi javnimi organizacijami Ljudskih univerz po vsej Sloveniji, ki izvajajo svetovalno dejavnost v izobraževanju odraslih, pripravlja več kot dvesto dogodkov od srede, 18. septembra, do petka, 20. septembra. Glavni namen je odrasle informirati o različnih možnostih izobraževanja.

Na voljo so številna svetovanja, od različnih informacij formalnega in neformalnega izobraževanja, kako nadaljevati in se sploh vključiti v formalno izoraževanje, kakšne so še druge možnosti, potrebujemo morda dodatna znanja, podjetje se digitalizira in bi radi pridobili tovrstne veščine, potrebujemo vrednotenje predhodno pridobljenega znanja, kako naprej v svoji poklicni karieri. V Sloveniji je trenutno na voljo ogromno izobraževalnih možnosti, tudi brezplačnih."

Odrasli imamo veliko znanja, učimo se na različne načine. Ne samo preko formalnega izobraževanja, tudi v različnih tečajih, krožkih, dejavnostih smo aktivni, v prostovoljstvu, pevskih zborih in podobno. Vse to znanje je pogosto skrito. S postopki ugotavljanja in dokumentiranja postane to znanje odkrito.

Predavanja, mini delavnice, svetovanja ...

Odrasli pridobi vpogled o svojih različnih znanjih in to mu je lahko v pomoč ali pri razmišljanju o nadaljni karieri, mu olajša nadaljno izobraževalno pot, nenazadnje pa marsikdo reče: " Toliko znam, pa sploh nisem vedel, da toliko znanja imam."

Od srede do petka v tem tednu po vsej Slovenij več kot dvesto dogodkov, ki vabijo odrasle k učenju
Od srede do petka v tem tednu po vsej Slovenij več kot dvesto dogodkov, ki vabijo odrasle k učenju © acs.si

Učimo se vse življenje

»V naslednjih treh dneh bi radi približali številne možnosti s področij izobraževanja in učenja odraslim, promovirati znanje in jih navdušiti za učenje, ki se ne končna z zaključeno srednjo šolo, ko potem lahko samo še delamo, ampak se lahko do-izobražujemo vse življenje. Življenje je postalo precej zahtevno, digitaliziralo se je, nove zahteve so, polno je aplikacij, dobro je, če se znamo preko spleta prijaviti na pregled k zdravniku in podobno.

Izobraževanje odraslih ne pomeni le učenje strejših, po upokojitvi

»Odrasli smo vsi stari najmanj petnajst let s končanim rednim šolanjem. Tudi mlajši odrasli, po petnajstem letu, ki se iz različnih vzrokov ne odločijo za nadaljevanje v rednem izobraževanju, ga prekinejo in se vpišejo v izredno, se smatrajo za odrasle. Življenjska doba se podaljšuje in tudi po upokojitvi je na voljo kup raznovrstnih aktivnosti in učenj, tako se lahko tudi, ko imamo nekaj več prostega časa, dejavno vključujemo v izobraževanje.»

O dogodkih preberite na spletu: svetovanje.acs.si

Svetovalnica
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...