Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
p. Tarzicij Anton Kolenko (foto: Župnija Sveti Vid pri Ptuju)
p. Tarzicij Anton Kolenko | (foto: Župnija Sveti Vid pri Ptuju)

Kljub dializi je skušal živeti polno življenje kot župnik in redovnik

Cerkev na Slovenskem | 01.10.2024, 13:00 Rok Mihevc

Bratje Slovenske minoritske province sv. Jožefa sporočajo, da je v 83. letu zemeljskega življenja v Gospodu zaspal p. Tarzicij Anton Kolenko, redovnik in duhovnik slovenske minoritske province.

Globok pečat v bratstvih

»Pater Tarzicij je bil človek številnih talentov in darov, ki jih je vselej uporabljal za služenje Bogu in nagovarjanju, da sledimo veri in evangeliju. Njegova predanost Frančiškovemu svetnemu redu je pustila globok pečat v naših bratstvih Frančiškovega svetnega redu,« so zapisali njegovi sobratje.

Kljub dializi je živel polno življenje

Pokojni Tarzicij je bil dializni bolnik in o tem je spregovoril tudi za revijo Ognjišče. »Vsakemu jasno povem, da bolezen ni samo prekletstvo. Bolezen te spremeni in prevetri tvoje poglede. Po bolezni čisto drugače gledam na življenje kot sem prej. Kronična bolezen ti da nov motiv za življenje, ko se boriš s tako boleznijo in potem vseeno iztržiš še nekaj iz svojega življenja.«

Vsakemu jasno povem, da bolezen ni samo prekletstvo. 

Križev pot na dializi

Pisal je tudi priložnosti pesmi, ki jih je zbral v knjigi "Križev pot na dializi". »Križev pot je nastal iz potrebe. Ko sem prišel v Videm za župnika, je bilo leto družine. Odločili smo se, da bomo z zakonskimi skupinami in njihovimi družinami poromali k sv. Ani, kjer je križev pot v naravi. Od takrat vsako leto molimo tam križev pot na cvetno nedeljo. To besedilo križevega pota je ob moji letošnji zlati maši zakonska skupina izdala.«

Več o tem si lahko preberete na spletni strani župnije Sv. Vid pri Ptuju:

p. Tarzicij Kolenko, “Delo ti pomaga, da ne misliš samo na bolezen, ampak si prizadevaš še kaj narediti” (sv-vid-pri-ptuju.si)

Cerkev na Slovenskem
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...