Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pred odhodom v Luksemburg (foto: Vatican media)
Papež pred odhodom v Luksemburg | (foto: Vatican media)

Papež prispel v Luksemburg - kakšno bo njegovo sporočilo Evropi?

Novice | 26.09.2024, 10:09 Marjana Debevec

Papež Frančišek je prispel v Luksemburg, kjer bo ostal samo danes, potem pa se bo za tri dni odpravil v Belgijo. Povod za to potovanje je namreč 600-letnica katoliške univerze v Leuvnu. Njegovo sporočilo pa bo po besedah vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina namenjeno vsej Evropi.

Kardinal Parolin je prepričan, da je Evropa malo pozabila na vojne iz preteklosti in je sedaj v nevarnosti, da se konflikt znova razširi. Zato bo pomembno papeževo sporočilo združeni Evropi, da bi znova odkrila vrednote, ki so bile temelj njenega nastanka.

Drug poudarek pa bo pomen katoliške vzgoje, saj se bo sveti oče srečal s študenti in akademskim zborom katoliške univerze.

Papeža sta na letališču sprejela veliki vojvoda in njegvoa žena
Papeža sta na letališču sprejela veliki vojvoda in njegvoa žena © Posnetek zaslona

Danes ima papež na programu v Luksemburgu dva govora: ob davanajstih bo nagovoril predstavnike oblasti in diplomatskega zbora, popoldne pa se bo v katedrali srečal še s katoliško skupnostjo. Spomnimo, da v Luksemburgu vlada veliki vojvoda, ki je papeža sprejel takoj ob prihodu, država pa šteje približno 600 tisoč prebivalcev, od tega 63 odstotkov katoličanov.

Kot ima sveti oče v navadi, je včeraj popoldne obiskal cerkev Marije Snežne v Rimu in Mariji, rešiteljici rimskega ljudstva, v molitvi zaupal svoj obisk Belgije in Luksemburga.

Novice
Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...