Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež v Belgijo in Luksemburg

Novice | 25.09.2024, 12:35 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo jutri odpravil na štiridnevno potovanje v Luksemburg in Belgijo. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Mattea Brunija bo obravnaval številne teme, med drugim mir, migracije, izredne podnebne razmere in prihodnost mladih. Osredotočil pa se bo predvsem na cerkvena vprašanja, vključno z vlogo krščanstva v družbah, ki jih zaznamuje sekularizacija, in s prispevkom krščanske vzgoje. Eden od razlogov za papeževo potovanje je namreč tudi 600-letnica delovanja katoliške univerze v Leuvnu.

Matteo Bruni je novinarjem zagotovil, da je papeževo zdravje stabilno, čeprav je v ponedeljek zaradi blagega prehladnega obolenja odpovedal predvidene avdience. Papež je bil dobro videti tudi pri današnji splošni avdienci, med katero je poudaril, da se kristjani nikoli ne smemo pogovarjati s hudičem.

Opozoril je na njegove pasti, ki jih skriva sodobna tehnologija. Med njimi je posebej omenil pornografijo, ki jo moramo kristjani odločno zavrniti.

Kar pa zadeva njegovo potovanje v Luksemburg in Belgijo pa izpostavimo predvsem srečanje s študenti in akademsko skupnostjo na dveh katoliških univerzah. V okviru obiska bo med sveto mašo na stadionu za blaženo razglašena bosonoga karmeličanka častitljiva Anna de Jesus, ki je v Bruslju ustanovila karmeličanski samostan in ga vodila do svoje smrti leta 1621.

Kako pričevati za vero v današnji Evropi?

Sicer pa so tudi številni drugi svetniki in misijonarji skozi stoletja sejali semena krščanstva v teh deželah. V Belgiji danes živi dobrih osem milijonov katoličanov, v Luksemburgu pa približno 300.000. Po Brunijevih besedah velik izziv v teh deželah predstavlja, kako pričevati za krščanstvo v Evropi, v kateri je vera vedno bolj potisnjena na obrobje.

Ena osrednjih tem sedmih papeževih nagovorov bo mir v času, ko obstaja nevarnost, da bo Evropo znova vase posrkal konflikt.

Papež ima na programu še srečanja s predstavniki organov Evropske unije. Kot običajno, so tudi med obiskom Luksemburga in Belgije predvidena srečanja z mladimi ter krajevnimi duhovniki in redovniki.

Novice
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...