Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Pohod za življenje v Kopru (foto: Neva in Robert)
Pohod za življenje v Kopru | (foto: Neva in Robert)

Enostavno fenomenalno

Novice | 23.09.2024, 08:45 Marjana Debevec

Za nami je več kot uspeše Pohod za življenje v Kopru, saj se je na njem zbralo kar tisoč ljudi. Med prostovoljci iz Ljubljane je bil tudi Miran Hergula, ki nam je poslal svoj vtis.

Super je bilo! Vzdušje med pohodniki je bilo enkratno, energija veselja, da pričujemo za življenje, da smo mi del tega življenja, veselja je bilo res lepo, da se to dogaja sredi Kopra.

Že zjutraj ko sem prišel me je navdušilo kako so nas čakale stojnice, nato se je iz vseh vetrov nabralo cel kup prostovoljcev, ki so bili vsi zelo zagreti, polni smeha, dobre volje, elana in Pohod je zaživel v polni meri.

Prišli so tudi iz pravoslavne cerkve, muslimanske družine sem videl, ko sem delil naokrog balone in transparente. Sam mimohod nasprotnikov - mladine oblečeni v črno, ki so kričali, je bil miren, kratek, pospremili smo jih z nasmehi, vsak v sebi s tiho molitvijo zanje in nato so jih policaji pospremili vstran, mi pa v miru nadaljevali z našim programom.

Koprske ulice so zažarele s glasbo, s pisanimi baloni, s transparenti z gesli veselja do življenja in pričevanji. Koper je zažarel v življenju. In vse to je prevzelo tudi domače kristjane, župljane, da je rdeč Koper lahko tudi na ulicah tako poln veselja, radosti, miru, božjega!

Sonček nas je blagoslavljal. Organizator Martin je povezal mnoge strukture in okolja v pripravi na koprski pohod (edinost, ekomunizem). Tudi stolni župnik Primož se je začudil, da je pohod tako fajn uspel in bil na koncu navdušen nad Pohodom (nekateri se kar bojijo izgredov levičarjev).

Obalna skupnost je res dala dušo in srce za ta Pohod in to se je čutilo v vzdušju, v radosti vseh prisotnih.

Miran Hergula v Kopru
Miran Hergula v Kopru © osebni arhiv

Na koncu smo zaključili agape v stolnem župnišču in nato še z ogledom obnovljene Rotunde - krstilnice - najstarejše zgradbe v Sloveniji ( Ta manj poznana centralna sakralna stavba najverjetneje sodi med najstarejše koprske stavbe, po njeni oceni bi lahko krstilnica na tem mestu stala že v 5. ali 6. stoletju, je na srečanju z mediji povedala konservatorska svetnica dr. Mojca Marjana Kovač (ZVKDS OE Piran), ki je vodila prenovo)

Povabljeni, da pridete na Pohod v soboto v Maribor ali eno soboto pozneje v Ljubljano. Povabite sorodnike, sosede, zakosnke skupine, župnijske skupine, sodelavce... Lepo bo! Življenje je eno in edino, živmo ga!

Pohod za življenje v Kopru
Pohod za življenje v Kopru © Neva in Robert

Novice
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...