Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Preživeli so bogat konec tedna (foto: Matjaž Maležič)
Preživeli so bogat konec tedna | (foto: Matjaž Maležič)

Več kot 230 prostovoljcev Družine in Življenja bo dajalo naprej

| 23.09.2024, 07:35 Marjana Debevec Družina in življenje Marjeta Bec

V Čatežu so se ta konec tedna na letnem srečanju zbrali prostovoljci, ki delujejo v Družini in Življenju: voditeljski pari, govorniki na seminarjih, pričevalci in drugi. Letošnje srečanje je potekalo pod geslom Nisem prišel klicat pravičnih, ampak grešnike. V uvodu je voditelj Družine in Življenja Benjamin Siter orisal izzive časa, v katerem živimo.

Se skrivamo?

Poskusi uzakonjenja evtanazije, potrošništvo, upadanje števila vernikov v Cerkvi in duhovnih poklicev, ločitve krščanskih parov. Načini, po katerih smo desetletja delovali in vabili ljudi k Bogu, ne delujejo več.

Čeprav se okrog nas vse spreminja, nas ne sme prevzemati obup ali strah, ker ima Gospod vse pod kontrolo. Že zdaj lahko vidimo znamenja upanja, rast in krepitev malih občestev, kakršne so tudi naše zakonske skupine.

Voditelj Družine in življenja Benjamin Siter
Voditelj Družine in življenja Benjamin Siter © Matjaž Maležič

Vstopili smo v zgodbo preroka Jona in se spraševali, ali tudi sami bežimo pred Božjim klicem, kako živimo svojo vero. Ali se skrivamo za lepimi fasadami in igramo popolne kristjane, da bi bili všečni drugim ljudem? Kje se nam zares pozna, da smo Jezusovi? Ali si dovolimo priznati svojo grešnost in biti ranljivi, tudi pred drugimi? Si upamo vse to predati Jezusu?

Pomemben del programa je bilo tudi slavljenje
Pomemben del programa je bilo tudi slavljenje © Matjaž Maležič

Spodbujati in ohranjati svobodo

Letošnja osrednja gosta srečanja sta bila terapevta Drago in Sara Jerebic, ki sta naslovila vprašanja in dileme, s katerimi se pri vodenju skupin srečujejo voditeljski pari. Kako pomagati skupini, da odrine na globoko, pa hkrati spoštovati osebno svobodo posameznika?

Kako pomagati parom v stiskah? Kako delovati v novih okoliščinah, ko se v skupine vključujejo tudi pari, ki se nimajo za verne, so iskalci, morda neporočeni ali ponovno poročeni? Opogumila sta nas, naj parom stojimo ob strani tako, da jim ponudimo svoj čas in pozorno uho, ki posluša in sliši, a ne daje nasvetov, ne sodi in ne obsoja.

Voditeljske pare sta povabila k ranljivosti in avtentičnosti. Zakonske skupine niso in ne smejo biti klubi popolnih kristjanov.

Sara in Drago Jerebic
Sara in Drago Jerebic © Matjaž Maležič

Skoraj 300 zakonskih skupin po Sloveniji!

Mojca Nuč, ki je v Družini in Življenju odgovorna za zakonske skupine, nas je razveselila s podatkom, da bomo še v letošnjem letu dosegli število 300 zakonskih skupin. Zahvalila se je več kot 240 voditeljskim parom, ki so se dali na razpolago za vodenje.

Sobotni dan smo zaključili z mašo v brestaniški baziliki, ki jo je za nas daroval novomeški škof Andrej Saje. V pridigi je poudaril, da smo vsi Božji edinci, da Bog gradi odnos z vsakim posebej na edinstven način. Zahvalil se nam je za vse, kar naredimo dobrega za družine in slovensko Cerkev.

Udeleženci v cerkvi s škofom Andrejem Sajetom
Udeleženci v cerkvi s škofom Andrejem Sajetom © Matjaž Maležič

Kdor hoče druge vneti...

Ustanovitelja DiŽ Dani in Vilma sta nas v svojem nagovoru opomnila na Slomškovo vodilo: Kdor hoče druge vneti, mora sam goreti. Dnevno prihajanje pred Gospoda ob branju in premišljevanju Božje besede ter zbiranje v zakonskih skupinah je tisto gorivo, ki poskrbi, da v teku življenja in dnevnih skrbeh ne ugasnemo.

Poklicani smo, da dajemo naprej in to počnemo tudi takrat, ko se tega ne zavedamo. Naprej pa lahko dajemo le to, kar imamo.

Ustanovitelja društva Družina in življenje Vilma in Dani Siter
Ustanovitelja društva Družina in življenje Vilma in Dani Siter © Matjaž Maležič

Ob zaključku je Benjamin Siter spregovoril o tem, da smo vsi na poti. Da je gradnja odnosa z Bogom proces, v katerem vsak hodi po svoji poti in v svojem tempu. Ker Bog ne kliče pravičnih, ampak grešnike, se moramo zavedati, da smo vsi, ki smo poklicani, v resnici grešniki, poklicani, da pripovedujemo zgodbo o Božjem delovanju v našem življenju.

Marjeta Bec
Družina in Življenje

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...