Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Redovniki na redovniških dnevih (foto: Radio Vatikan)
Redovniki na redovniških dnevih | (foto: Radio Vatikan)

Domača naloga za redovnike in redovnice

Cerkev na Slovenskem | 19.09.2024, 15:31 Tone Gorjup

V baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori pri Gorici je včeraj potekala sveta maša, s katero so redovniki in redovnice sklenili letošnje letno srečanje. Daroval jo je jo generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec ob somaševanju navzočih duhovnikov iz redovniških vrst.

150 redovnikov in redovnic

Tokrat so na redovniškem dnevu govorili o skupni in osebni molitvi. Na njem se je zbralo približno 150 Bogu posvečenih oseb. O molitvi sta najprej spregovorila uršulinka s. Snežna Večko in frančiškan br. Miran Špelič.

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

Domača naloga za redovnike in redovnice

Koordinator komisije za duhovnost pri Korusu p. Krizostom Komar je povedal, da se je s. Snežna dotaknila molitve pri stari zavezi. Ustavila se je pri molitvi v judovstvu ter v zgodnjih krščanskih skupnostih in pozneje med redovniki in redovnicami. »Brat Miran pa nam je predstavil brevir in kaj je potrebno paziti pri skupni molitvi, da res premišljujemo to molitev. Ampak, da se, kot nam je dal za domačo nalogo, tudi po brevirju vprašamo, kaj nas je pri tej molitvi nagovorilo.«

Vsak red gotovo vključuje v svoje molitve prošnje za nove duhovne poklice, da bi tudi v njihove vrste poklical takšne brate in sestre, ki bi sledili njihovi karizmi.

 

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

© Radio Vatikan

Razmerje med osebno in skupno molitvijo

Opredelili so tudi razmerje med osebno in skupno molitvijo. Ugotavljali, da zaradi številnih obveznosti v večernih urah zmanjkuje časa za molitev. In kako je z molitvijo za duhovne poklice v času, ko so samostani marsikje na pol prazni? »Mislim da ni skupnosti, ki se tega ne bi zavedala. Vsak red gotovo vključuje v svoje molitve prošnje za nove duhovne poklice, da bi tudi v njihove vrste poklical takšne brate in sestre, ki bi sledili njihovi karizmi.«


Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...