Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Primož Stražar in Nace Zupančič skupaj z novinci iz Italije, Madžarske, Romunije ter Malte (foto: jezuiti.si)
Primož Stražar in Nace Zupančič skupaj z novinci iz Italije, Madžarske, Romunije ter Malte | (foto: jezuiti.si)

Prve zaobljube tudi pri jezuitih

Cerkev na Slovenskem | 17.09.2024, 13:32 Rok Mihevc

Tudi jezuitska skupnost se veseli novincev. V soboto, na praznik Povišanja Svetega križa sta Primož Stražar in Nace Zupančič v Marijini kapeli pri Svetem Jožefu na Poljanah v Ljubljani izrekla prve zaobljube.

Noviciat sta opravljala v Genovi v Italiji, skupaj z novinci iz Italije, Madžarske, Romunije ter Malte, zato so se njunih zaobljub udeležili tudi oni, pišejo na spletni strani jezuiti.si.

Sveto mašo je daroval provincial p. Miran Žvanut, ki se je spomnil tudi svoje duhovniške poti. »Nikoli mi ni bilo žal te odločitve, nikoli nisem podvomil, nasprotno. V začetku mi je bilo žal, da nisem klicu odgovoril že prej, ker sem se malce pozneje odločil, vendar potem človek ugotovi, da Bog že ve zakaj je tako prav in da je modrost pravzaprav v sprejemanju situacije v kateri si ali kot lepo pravijo filozofi, da se veličina človeka ne meri z uspehi, ampak kako se zna soočit z nastalo situacijo in se iz nje pobrati.«

© jezuiti.si

© jezuiti.si

Nikoli mi ni bilo žal te odločitve, nikoli nisem podvomil, nasprotno. V začetku mi je bilo žal, da nisem klicu odgovoril že prej.

Tudi Primoža in Naceta je spomnil, da bosta v življenju velikokrat vržena v najrazličnejše situacije in preizkušnje. »In to je ena od tistih lepot, ki me pri jezuitih navdušuje. Svobodno sta se odločila. Zelo pomembna beseda in zelo pomembna drža, ki jo vama želim, da bi jo gojila vse življenje, imeti svobodo srca ali imeti odprto srce kot pravi sv. Ignacij.«

© jezuiti.si

© jezuiti.si

Več si lahko preberete na spletni strani jezuitov.

Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...