Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (foto: Martin Vuk)
Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje | (foto: Martin Vuk)

Pohod za življenje prvič v Kopru

Slovenija | 17.09.2024, 00:49 Marjana Debevec

Pred nami so letos kar trije Pohodi za življenje. Ljubljani, kjer bo omenjeni dogodek potekal 5. oktobra, in Mariboru, kjer bodo življenje slavili 28. septembra, se letos prvič pridružuje tudi Koper. Pohod za življenje bo tam potekal to nedeljo, začel pa se bo ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem pohoda Martinom Vukom.

Letos se Mariboru in Ljubljani pri pohodu za življenje pridružuje tudi Koper. Kaj vas spodbuja k temu, da ste se ga odločili pripraviti?

Spodbuja nas najprej hvaležnost za življenje, ki so nam ga podarili naši starši. Veselje in hvaležnost za otroke, ki so nam bili podarjeni in ob tem misel na mnoge pare, ki hrepenijo po otrocih, pa jim niso dani.

Tudi po naravnih in Božjih zapovedih je treba ščititi nemočne, ki jim je nepravično vzeta pravica do življenja, ter pomagati mamam v stiskah. Zavedamo se, da je življenje največji dar in rojstvo vsakega otroka je dar za družino in celotno družbo.In kot je pesnik Tagore je zapisal: Rojstvo vsakega otroka je znamenje, da Bog še ni obupal nad človekom.

Kakšen program pripravljate in pod kakšnim geslom?

Geslo letošnjega Poha je enotno za celo Slovenijo in sicer: VSAK NEROJEN OTROK JE ČLOVEK!

Program smo zastavili tako: Zbirati se bomo začeli ob 10:30 v taverni v Kopru.

Za otroke bomo imeli posebno animacijo, nastopile bodo Vesele rokice, ki bodo razveselile najmlajše in mlade po srcu. Otroci bodo dobili tudi pisane balone. Vabim vas, da pripeljete otroke, ne bo jim dolgčas.

Imeli bomo različne stojnice in tudi glasbo v živo.

Tukaj bi rad posebej omenil novo pesem, ki so jo prevedli iz španščine in bo prvič izvajana v živo prav na našem pohodu. V slovenščini nam bo pesem zapela Aleksija, z nami bo pa tudi avtorica in pevka Teresa iz Španije.

Pesem z naslovom JAZ BOM VEDNO LJUBIL TE je zelo ganljiva. Govori pa o tem kaj bi otrok ki se ni rodil rad povedal svoji mami, in ne gre za obsojanje, ampak za ljubezen, ki bi jo otrok rad dal svoji mamici. Vabim vas, da jo poslušate na Youtubu...

Kako vas je podprla krajevna Cerkev?

Imamo blagoslov našega župnika g. Primoža Krečiča. Smo pa tudi ekumensko in prijateljsko povezani s kristjani bratskih cerkva.

Povezali smo se tudi z Islamsko skupnostjo in kot je na sestanku rekel vodja islamske skupnosti g. Samir Jusić: tako kot suša ni problem samo ene skupine ljudi, tako je tudi miselnost, ki je naravnana proti življenju, problem nas vseh. Tako v Sloveniji, kot v Evropi in celem svetu.

V sodobni družbi ni lahko zagovarjati svetosti vsakega življenja. Celotno okolje, kot tudi večina Evrope temu nasprotujeta. Od kje vi črpate pogum?

Pogum črpam iz evharistije in Božje besede. Kljub liberalnemu okolju in zahtevnemu delovnemu času imam možnost, da sem vsak dan pri sveti maši. 

Glede sodobne družbe: Trenutno gre celi Evropi večinoma zelo dobro in se ne meni za Boga in Božje zapovedi ter prave vrednote. Preveč je egoizma in pohlepa.

Zjutraj ko sem molil mi je prišla na misel Božja beseda ki daje odgovor na to vprašanje. »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja.«

Kaj nam bo koristilo kar smo nabrali, ko umremo?

Naša življenjska naloga je več kot to, tudi Pohod za življenje je taka naloga. Pomembno je širiti veselje do življenja tam kjer smo. Pohod za življenje je priložnost, da naredimo nekaj dobrega, da sporočilo upanja in sprejemanja življenja pride do vseh ljudi. Veseli smo, da bo prišlo to sporočilo tudi v Koper.

Žal se v javnosti še vedno večkrat sliši, da je otrok v maternici le skupek celic, čeprav znanstveni dokazi jasno kažejo, da je človek. Kaj želi v luči tega zavedanja sporočiti Pohod za življenje?

Prav to je geslo letošnjega pohoda za življenje: VSAK NEROJEN OTROK JE ČLOVEK.

Zato bi radi sporočili, naj mamice ne pomislijo takoj na splav in naj dajo življenju priložnost. Samo Bog ve, kakšne načrte ima s tem otrokom in kakšne sposobnosti bo imel.

Kot poje Tomaž Domicelj: »... morda se genij bo rodil.« Nekje sem slišal, da je duhovnik dolgo molil, da bi nam Bog dal zdravilo proti raku in Bog mu je odgovoril, da je že trikrat poslal na svet otroka, ki naj bi to zdravilo odkril, pa so vse splavili.

Pogosto se zgodi nenačrtovana nosečnost in gledano z našimi očmi – ob najbolj neugodnem času. A veliko je pričevanj, da so prav taki otroci, ki so se smeli roditi, prinesli staršem največ veselja in pomoči v starosti.

Zagovorniki splava nam večkrat očitajo, da smo proti pravicam žensk, obenem pa zanemarjajo trpljenje, ki ga matere nosijo v sebi po splavu. Kako jim vi s Pohodom za življenje želite biti blizu?

Jezus je rekle: »ne sodite, da ne boste sojeni«. Še enkrat vas povabim, da poslušate novo pesem: Jaz bom vedno ljubil te.

Mamice vabim, da si odpustijo in sprejmejo ljubezen, ki bi jim jo ta otrok rad dal. Dajte temu otroku ime in ga v duhu krstite. Ta otrok je v nebesih in lahko moli za vas. Prosite ga za pomoč.

V Evropi poznamo prizadevanja, da bi bil splav zapisan v temeljno listino človekovih pravic. Po drugi strani pa je pravica do življenja najvišja človekova pravica. Kako to razlagate?

Obljube, da bo splav rešil težave, vidimo kot manipulacijo in zapeljevanje hudega duha. Želimo, da bi vsi slišali Božjo obljubo, kot je dana v psalmu 126:

Gospodov dar so tudi sinovi,
božje plačilo staršem so potomci.

Kakor si bojevnik pomaga s puščicami,
tako so staršem v pomoč otroci iz mladosti.

Blagor človeku, ki jih ima obilo,
ne bo osramočen in ne pozabljen.

Poslušalce Radia Ognjišče vabim, da se pohoda udeležite in tudi molite za uspeh Pohoda za življenje.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...