Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež med pogovorom z novinarji (foto: Vatican media)
Papež med pogovorom z novinarji | (foto: Vatican media)

Papež so vprašali, katerega kandidata naj katoličani v ZDA volijo

Papež in Sveti sedež | 16.09.2024, 11:29 Marjana Debevec

V medijih odmeva papežev pogovor z novinarji na letalu, ko se je vračal z Azije. Posebej so poročali o njegovem odgovoru o tem, koga voliti v ZDA in pa o vojni v Sveti deželi.

Splav pomeni umor človeka

Na novinarjevo vprašanje, katerega kandidata naj katoličani v ZDA volijo: tisto, ki je za splav, ali tistega, ki bi izgnal 11 milijonov migrantov, je sveti oče odgovoril, da sta oba proti življenju. Vendar je treba izbrati manjše zlo. Kdor na zavaruje migranta, stori velik greh. Na drugi strani pa imamo splav.

»Znanost pravi, da ima otrok že mesec dni po spočetju razvite vse človeške organe. Narediti splav torej pomeni ubiti človeško bitje. Če ti je všeč ta izraz, ali ne, to pomeni ubiti. Cerkev ni zaprta, če ne dovoli splava. Prepoveduje ga zato, ker je splav umor, je umor. Glede tega morajo biti stvari zelo jasne.«

Vojna je vedno poraz

Novinarje je zanimalo tudi, ali je kakšna možnost, da bi Sveti sedež deloval kot posrednik med Izraelci in Palestinci. Papež je povedal, da veliko delajo na tem in da on vsak dan pokliče v župnijo v Gazi, kjer se skupaj skriva 600 ljudi, tako katoličanov kor tudi muslimanov.

Kot je dejal, žal ne vidi nekih korakov v smer končanja vojne. Znova je spodbudil k bratstvu namesto ubijanja.

»Kdor bo zmagal v tej vojni, bo doživel velik poraz. Vojna je vedno poraz, vedno, brez izjem. Tega ne smemo pozabiti. Zato je tako zelo pomembno vse tisto, kar delamo za mir,« je dejal Frančišek in se posebej zahvalil jordanskemu kralju, ki si močno prizadeva za vzpostavitev miru.

Zloraba je demonsko dejanje

Na vprašanje francoskega novinarja o zlorabah v Cerkvi in nedavno odkritih primerih na primer Abbe Pierra, ki je storil tudi veliko dobrega, pa je papež poudaril, da moramo o tem govoriti zelo odprto in nikoli prikrivati zlorab.

Pozval je k boju ne le proti spolnim zlorabam, ampak tudi proti zlorabam vseh vrst, kot so družbene, vzgojne in druge. »Zloraba je po mojem mnenju nekaj demonskega, saj vsaka vrsta zlorabe uniči dostojanstvo človeka, poskuša uničiti to, kar smo, in sicer Božja podoba,« je bil še jasen Frančišek.

Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...