Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež pri današnjem opoldanskem nagovoru (foto: Mario Tomassetti)
Papež pri današnjem opoldanskem nagovoru | (foto: Mario Tomassetti)

Kaj pa vi pravite?

Novice | 15.09.2024, 15:36 Tanja Dominko

Papež Frančišek je danes, čeprav se je komaj dobro vrnil iz potovanja po Aziji, znova nagovoril zbrane na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Naslonil se je na evangeljski odlomek, v katerem Jezus vpraša učence: Kaj pa vi pravite, kdo sem?

"Peter je odgovoril v imenu celotne skupine tako, da je rekel: »Ti si Kristus« to je, si Mesija. Pa vendar, ko je Jezus začel govoriti o trpljenju in smrti, ki ga čakata, se je isti Peter uprl in Jezus ga je ostro pograjal: »Postavi se zadaj, za mano, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!« Ko opazujemo držo apostola Petra, se lahko tudi mi vprašamo, kaj v resnici pomeni poznati Jezusa. Kaj pomeni poznati Jezusa? Kajti po eni strani je Peter odgovoril na popoln način, ko je rekel Jezusu, da je On Kristus. Pa vendar je v ozadju teh pravilnih besed še vedno človeški način razmišljanja, miselnost predstave Mesije kot močnega in zmagovitega, ki ne more trpeti in umreti. Torej, besede s katerimi Peter odgovori so pravilne, toda njegov način razmišljanja se ni spremenil. On bo še moral spremeniti miselnost, še se bo moral spreobrniti."

Papež poudari, da je Petrov odgovor pomemben tudi za nas. Tudi mi smo se nekaj naučili o Bogu, poznamo nauk, "na pravilen način recitiramo molitve in morda na vprašanje dobro odgovorimo s kakšnim obrazcem, ki smo se ga naučili pri verouku. Toda pomembno je, ali v resnici poznamo Jezusa. Za to ni dovolj, da nekaj vemo o njem, ampak se je potrebno postaviti v hojo za njim, pustiti, da se me njegov evangelij dotakne in me spremeni, nas spodbudi sveti oče. To srečanje je pomembno, spremeni ti življenje, spremeni način bivanja, način razmišljanja, spremeni odnose, naše sprejemanje drugih in odpuščanje", še pomenljivo doda papež Frančišek pri današnjem opoldanskem nagovoru.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...