Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Stigme Frančiška Asiškega (foto: wikipedia)
Stigme Frančiška Asiškega | (foto: wikipedia)

Mnogi mu niso verjeli, da nosi prave rane

Cerkev na Slovenskem | 14.09.2024, 08:00 Rok Mihevc

Manjši bratje frančiškani praznujejo god Slovenske frančiškanske province Sv. Križa. Ta letos sovpada z 800-letnico vtisnjenja ran svetemu Frančišku Asiškemu, zato je v ospredju prav ta dogodek. Jubilej bodo obeležili s slovesno sveto mašo, ki jo bo v torek, 17. septembra ob 10. uri v baziliki Marije Pomagaj daroval kardinal Franc Rode.

Ob pogledu na križanega Jezusa je vedno trpel skupaj z njim

Sveti Frančišek je imel dar, da je ob pogledu na križanega Jezusa vedno trpel skupaj z njim. Kot odgovor na to iskreno sočutje je med molitvijo na gori La Verni Frančišek 17. septembra 1224 prejel Kristusove rane.

Sebe zapečatil v Frančiškovo telo

O tem je provincial p. Marjan Čuden dejal: »Na veliki petek poljubljamo Kristusove rane, na gori La verna pa je Kristus Frančiška poljubil s svojimi ranami. Samega sebe je na nek način zapečatil v Frančiškovo telo.«

Zakaj jubilej na Brezjah?

O razlogih, da bodo jubilej praznovali na Brezjah, pa je dejal: "Brezje so kraj, kjer vedno obhajamo velike spomine in slovesnosti. Frančišek in Marija sta velika prijatelja, Frančišek Mati Božjo zelo občuduje , časti in jo slavi, zato se nam zdi to zelo naravno, da sake velike obletnice slavimo na Brezjah."

Zahvalna maša ob jubileju bo v torek ob 10. uri , daroval jo bo kardinal Franc Rode.

Mašo bo daroval kardinal Franc Rode

Zahvalna maša ob jubileju bo v torek ob 10. uri , daroval jo bo kardinal Franc Rode. "Obenem bomo praznovali tudi njegov življenjski jubilej."

Mnogi mu niso verjeli, da nosi prave rane

Frančišek je bil prvi, ki je prejel Kristusove rane. Varoval jih je kot svoj zaklad in jih ni hotel kazati nikomur. Mnogi, tudi bratje, niso verjeli, da nosi prave rane. Stigme so imeli tudi nekateri svetniki in mistiki, a Frančišek je med njimi najbolj znan. V novejšem času je Kristusove rane dobil kapucin p. Pij, pri nas pa Magdalena Gornik.

Cerkev na Slovenskem
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade!

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.