Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Evropski parlament (foto: ARO)
Evropski parlament | (foto: ARO)

Miran Videtič: Za komisarsko sago je v celoti odgovorna vlada

Slovenija | 13.09.2024, 12:17 Alen Salihović

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je zahtevala umik komisarskega kandidata Tomaža Vesela in slovenskemu premieru Robertu Golobu celo postavila rok za zamenjavo do 11. septembra. To so sinoči v Tarči razkrili novinarji RTV Slovenija. Golob zadeve ne komentira, poslanec SDS in predsednik odbora za zadeve Evropske unije Franc Breznik pa zato ker ni dobil gradiva, za katerega je prosil, ne more sklicati seje odbora o novi kandidatki za evropsko komisarko iz Slovenije Marti Kos.

O tem, kdo je odgovoren za zavlačevanje pri imenovanju komisarskega kandidata in tudi ali bo Marti Kos uspelo prepričati evropske poslance smo vprašali političnega komentatorja Mirana Videtiča, ki je komentiral tudi minuli vrh koalicijskih strank. Vabimo vas, da mu prisluhnete. 

Za zamudo in težave pri oblikovanju komisije je odgovorna izključno slovenska vlada, saj se je Robert Golob v zadnjem hipu uklonil željam Ursule von der Leyen in umaknil svojega kandidata. S tem je škodoval ugledu Slovenije in ni zaščitil suverenosti, ki jo imamo kot članica EU, je dogajanje ocenila evropska poslanka Romana Tomc. Podobno ocenjujejo tudi v politični skupini Evropske ljudske stranke, del katere sta slovenski stranki SDS in NSi. »Za zamudo pri imenovanju nove kandidatke za evropsko komisarko iz Slovenije ni kriva slovenska opozicija, ampak vlada,« so zapisali.

Po besedah Romane Tomc SDS pri postopku izbire komisarskega kandidata ni sodelovala, vendar kandidatu Veselu v Evropskem parlamentu ne bi nasprotovali. »V novi politični sestavi EP bi Vesel zagotovo dobil zeleno luč,« pravi Tomc in dodaja, da nova kandidatka, za katero se še ne ve, v kvoti katere politične skupine sploh bo, nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij. »Ima prebivališče v Švici in ne v EU, je bivša sodelavka tajne službe, na njeno edino vidno politično vlogo veleposlanice, na katero se opira tudi Ursula von der Leyen, pa pada senca mobinga, zaradi katerega naj bi tudi predčasno končala mandat,« je spomnila Tomc.

Slovenija, Svet, Evropska Unija, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...