Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež na sliki z mladimi po medverskem srečanju v Singapurju (foto: Vatican media)
Papež na sliki z mladimi po medverskem srečanju v Singapurju | (foto: Vatican media)

Papež mladim: Ne postanite kavč komentatorji

Novice | 13.09.2024, 10:30 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne odpotoval iz Azije, v Vatikan bo prispel malo pred pol sedmo uro zvečer. Med svojim najdaljšim mednarodnim potovanjem je obiskal štiri države, nazadnje Singapur, kjer je zadnji dogodek posvetil mladim različnih verstev. Pozval jih je, naj nadaljujejo s takšnimi srečanji, saj vsaka diktatura najprej prekine dialog. Še pred tem pa je obiskal skupino bolnikov in ostarelih.

Frančišek je svoje 45. apostolsko potovanje, ki ga je vodilo v štiri države v Aziji in Oceaniji, sklenil z mladimi, ki so se v katoliškem kolegiju zbrali na medverskem srečanju. Svetega očeta so pričakali z navdušenimi pozdravi, pesmimi in plesom mladih invalidov.

Zaradi njihove tople dobrodošlice je papež opustil svoj načrtovani govor in se odzval na pričevanja treh mladih: hinduista, sikha in katoličana, ki so mu postavili tudi svoja vprašanja.

Papež se je z mladimi spontano pogovarjal
Papež se je z mladimi spontano pogovarjal © Vatican media

Mladi so po njegovih besedah pogumni, ker iščejo resnico in gredo naprej, vendar morajo biti pozorni, da ne bi postali kavč komentatorji. Vsaka kritika mora namreč biti konstruktivna, imeti pa moramo tudi dovolj poguma, da znamo kritiko sprejeti, saj bo le tako dialog lahko iskren.

»Mladi morajo imeti pogum za to, da ustvarjajo in da gredo naprej, pogum, da izstopijo iz cone udobja. Mlad človek, ki se odloči, da bo vedno živel udobno, se samo redi, pa ne v trebuh, ampak v razum. Zato vam pravim: tvegajte, pojdite ven, ne bojte se, saj te strah samo ohromi.«

Mladi so papeža tudi osebno pozdravili
Mladi so papeža tudi osebno pozdravili © Vatican media

Frančišek se je v svojem nagovoru dotaknil tudi vprašanja medijev. Tisti, ki jih ne uporabljajo, so zaprti, tisti, ki so njihovi sužnji, pa postanejo razpršeni. Zato jih je povabil, naj medije uporabljajo le zato, da bi jim pomagali iti naprej, ne pa zato, da bi jih zasužnjili. Opozoril jih je tudi pred med vrstniškim nasiljem, še posebej pred nasiljem nad prizadetimi otroki.

Papež pozdravlja mlade na katoliškem kolegiju
Papež pozdravlja mlade na katoliškem kolegiju © Vatican media

Mladim različnih verstev je ob sklepu sveti oče dejal, da je namen vseh religij voditi k Bogu, vsi mi pa smo Njegovi otroci. Zato jih je povabil, naj vztrajajo s takšnimi srečanji, saj bodo potem dialog živeli tudi, ko bodo odrasli državljani ali politiki.

Papež je iz Singapurja odšel dopoldne po lokalnem času
Papež je iz Singapurja odšel dopoldne po lokalnem času © Vatican media

Papež pa ni želel odpotovati iz Singapurja preden bi pozdravil skupino ostarelih in bolnikov, za katere skrbijo Male sestre ubogih. Dejal jim je, da je Bog vesel njihove molitve ter se jim zahvalil za vso njihovo potrpežljivost.

Papež pozdravlja bolnike in ostarele
Papež pozdravlja bolnike in ostarele © Vatican media

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...