Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Aleš Avsenik in p. Robert Bahčič (foto: www.marija.si)
Aleš Avsenik in p. Robert Bahčič | (foto: www.marija.si)

Na Brezjah na ogled razstava 70 let Avsenikove glasbe

Slovenija | 10.09.2024, 11:07 Alen Salihović

V atriju Frančiškanskega samostana Brezje je na ogled razstava o bogati zgodovini delovanja Ansambla Avsenik.

Avsenikova glasba že več kot 70 let razveseljuje ljubitelje narodno zabavne glasbe. Ob tej obletnici so v Muzeju Avsenik, ki je del Tradicije Avsenik, pripravili razstavo o ustvarjanju družine. »Razstava nas na petih panojih vodi skozi najpomembnejše dogodke in dosežke v izjemno bogati zgodovini ansambla Vilka in Slavka Avsenika. Razumevanje pomembnosti ohranjanja tradicije in sodelovanje različnih ustanov pri teh naporih prinaša prepoznavnost naše kulturne dediščine in narodne identitete, ki jo tako predajamo prihodnjim rodovom. Pričujoča razstava, ki so jo idejno zasnovali v Muzeju Avsenik je plod prav takšnega sodelovanja,« so zapisali na spletni strani svetišča Marije Pomagaj.

Odprtje razstave
Odprtje razstave © www.marija.si

V atriju Frančiškanskega samostana Brezje bo odprta do konca leta 2024

Razstavo je blagoslov rektor svetišča, p. Robert Bahčič. Pred tem je Aleš Avsenik, direktor Tradicije Avsenik, predstavil pomen in vsebino razstave. Razstava je nastala kot sodelovanje med Muzeji Radovljiške občine, Občino Radovljica, Občino Bled, Javnim zavodom Turizem Bled in Tradicijo Avsenik. 

»Kljub svetovni prepoznavnosti so se člani družine Avsenik radi vračali v domače Begunje. Ob Begunjah pa so na Brezjah našli svoj 'duhovni’ dom. Brigita in Slavko Avsenik sta si junija 1952 pri Mariji Pomagaj na Brezjah podelila zakrament svetega zakona. Na Brezjah, pri Mariji Pomagaj sta se poročila zato, da bi ju vse življenje spremljala sreča ob Marijini pomoči in blagoslovu. Gospod Slavko je ob bisernem jubileju zakona dejal, da je Marija Pomagaj njuna zavetnica; spomnila sta se je tako v lepih kot v težkih trenutkih. Obenem pa dodal, da so Brezje nekaj najlepšega, kar imamo v Sloveniji. Ne samo pri nas, tudi v Evropi so Brezje nekaj posebnega. Z ženo sta večkrat prišla k Mariji Pomagaj, z zahvalami in prošnjami. Ne samo zase, ampak za vso njuno družino,« so še zapisali.

Slovenija, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...