Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež na Vzhodnem Timorju (foto: Vatican media)
Papež na Vzhodnem Timorju | (foto: Vatican media)

Veliko veselje ob papeževem prihodu na Vzhodni Timor

Svet | 09.09.2024, 14:06 Marta Jerebič

Papež Frančišek je začel tretjo etapo azijske turneje. Zjutraj po našem času je pristal v Diliju na Vzhodnem Timorju. Država se je po neodvisnosti od Portugalske leta 1975 soočila z indonezijsko invazijo. Krvavi konflikt, ki je zahteval 100 tisoč smrtnih žrtev, se je končal šele leta 2002. Zato je sveti oče v prvem nagovoru izrazil upanje, da bi prevladala želja po miru in spravi.

Več kot 97 odstotkov prebivalstva Vzhodnega Timorja je katoličanov - vero so v 16. stoletju širili dominikanci s Portugalske -, zato ni presenetljivo, da se je zdelo, kot da se je ob papeževem prihodu ves Dili zlil na ulico.

Mladi pozdravljajo papeža v Diliju
Mladi pozdravljajo papeža v Diliju © Vatican Media

Ljudje so Frančišku na poti od letališča do nunciature mahali s streh hiš, z balkonov, avtomobilov in celo dreves. Videti je bilo na tisoče otrok, oblečenih v majice z logotipom potovanja svetega očeta, žensk v tradicionalnih oblačilih in moških z lokalnimi tradicionalnimi bobni. Več jih je v rokah držalo kipe Marije, Jezusa ali celo majhne jaslice, mahali so z rožnimi venci ter zastavami Vzhodnega Timorja in Vatikana.

Mladi pozdravljajo papeža v Diliju
Mladi pozdravljajo papeža v Diliju © Vatican Media

Uradna sprejemna slovesnost je sledila v predsedniški palači, kjer je papež timorsko ljudstvo povabil, naj njihova načela, projekte in odločitve še naprej navdihuje njihova vera.

Nagovor oblastem na Vzhodnem Timorju
Nagovor oblastem na Vzhodnem Timorju © Simone Risoluti


Spomnil je na bolečo, več kot dvajsetletno zgodovino krvavega trpljenja po osamosvojitvi. A kot je dejal sveti oče, se je država znova dvignila in odkrila pot miru in odprtosti za novo fazo. Pohvalil je njihova »vztrajna prizadevanja za popolno spravo s svojimi brati in sestrami v Indoneziji«.

Izpostavil pa je še eno bolečo temo: spolne zlorabe. V nagovoru ni konkretno omenil zlorab v Cerkvi. Poudaril je, da problem raste po vsem svetu, in da ne smemo pozabiti, da je tem otrokom in mladostnikom kršeno dostojanstvo. "Vsi smo poklicani, da storimo vse, kar je v naši moči, da preprečimo vse vrste zlorab in zagotovimo zdravo in mirno otroštvo za vse mlade".

Nagovor oblastem na Vzhodnem Timorju
Nagovor oblastem na Vzhodnem Timorju © Simone Risoluti

Mladi so bili pred odhodom na Vzhodni Timor tudi v središču papeževega zadnjega današnjega dogodka na Papui Novi Gvineji. Na stadionu v glavnem mestu Port Moresby se jih je zbralo približno 10 tisoč. Papež je prisluhnil pričevanjem trem njihovim predstavnikom, ki so govorili o zlorabah v družinah in ločenih starših. Spodbudil jih je, naj v državi, kjer govorijo 800 različnih jezikov, izberejo sožitje, ne delitve. Pozval jih je tudi, naj sovrstnikom, ki padejo, pomagajo vstati. 

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...