Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Matjaž Maksimilijan med zasedanjem sinode (foto: Osebni arhiv škofa Maksililijana)
Škof Matjaž Maksimilijan med zasedanjem sinode | (foto: Osebni arhiv škofa Maksililijana)

18. septembra vseslovensko sinodalno srečanje 2024

Slovenija | 05.09.2024, 09:01 Marta Jerebič

V Rimu bo med 2. in 27. oktobrom potekalo drugo zasedanje škofovske sinode o sinodalnosti. Dogodka se bo kot delegat Slovenske škofovske konference udeležil celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki k sodelovanju vabi tudi slovenske vernike. Na sinodi bodo obravnavali dokument, ki vsebuje prispevke posameznih držav, tudi iz Slovenije.

Škof Matjaž vernike vabi, da preberemo dokument Instrumentum Laboris in Slovenski sinodalni povzetek za 2. sinodalno srečanje ter ob njiju razmislimo o naslednjih vprašanjih:

  • Če pogledam nazaj, na čas od sklica sinode o sinodalnosti do danes, kakšne spremembe so se pojavile v okolju, kjer delujem, in v Cerkvi na Slovenskem?
  • S čim v dokumentih se lahko strinjam / povežem, s čim pa teže?
  • Kakšna dogajanja v srcu, vzgibe, okuse tolažbe ali odpora doživljam ob branju?
  • K čemu me ta dva dokumenta nagovarjata?
  • Kako konkretno to, kar me nagovarja, lahko zaživi v okolju, v katerem delujem?
  • Kaj bi lahko konkretno storili, da bi bili še bolj sinodalna Cerkev v poslanstvu?

Pisne prispevke v dolžini do 3.000 znakov (s presledki) lahko pošljete na e-naslov sinoda2024@rkc.si do ponedeljka, 9. septembra 2024. Delegat SŠK jih bo prebral in upošteval na zasedanju v oktobru.

Vseslovensko sinodalno srečanje

Pred sinodalnim zasedanjem, natančneje v sredo, 18. septembra 2024, bo v Ljubljani potekalo tudi vseslovensko sinodalno srečanje. Namen srečanja je, da bi tudi v slovenski Cerkvi čim bolj aktivno sodelovali v procesu sinodalne prenove in se opolnomočili za aktivno misijonsko krščanstvo, h kateremu nas spodbuja papež Frančišek, so sporočili iz SŠK.

Slovenija
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...