Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Po koncu svete maše je nadškof Cvikl blagoslovil ex voto, sliko, ki jo je narisal Nikolaj Mašukov in prikazuje podpis prve kopije Vzhodnega Zakonika svetega papeža Janeza Pavla II. (foto: marija.si)
Po koncu svete maše je nadškof Cvikl blagoslovil ex voto, sliko, ki jo je narisal Nikolaj Mašukov in prikazuje podpis prve kopije Vzhodnega Zakonika svetega papeža Janeza Pavla II. | (foto: marija.si)

Spomnili so se 100-letnice p. Žužka: Če moreš, moraš

Cerkev na Slovenskem | 03.09.2024, 07:35 Rok Mihevc

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah so se s slovesnim somaševanjem, ki ga je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, spomnili 100-letnice rojstva p. Ivana Žužka. Kot pišejo na spletni strani marija.si, je bilo svetišče p. Ivanu zelo ljub kraj.

Ta čudež je vedno priposoval brezjanski Mariji

Prav na Brezjah je dozorela njegova odločitev, da želi Bogu posvetiti svoje življenje. Tudi med svojim življenjem v Rimu, ko se ni smel vrniti v domovino, se je rad priporočil brezjanski Mariji. Na našem radiu je leta 1998 povedal, kako mu je pomagal do sprejetja zakonika vzhodnih Cerkva, ki ga je pripravljal skoraj 20 let. »To je bil neke vrste čudež. Zgodovinski. Ker je že težko da se dva Slovenca za nekaj pobotata, da bi pa predstavniki 21 raznih Cerkva med maroniti, melkiti, južno Indijci, Bolgari itn., sprejeli en sam zakonik, je pa res bilo težko predvideti, da bo to sploh mogoče. Jaz sem ta čudež vedno pripisoval brezjanski Mariji.«

V domovino se je vrnil za božič 1990

Na spletni strani še pišejo, da se je p. Ivan v domovino vrnil za božič leta 1990, ravno v času plebiscita. »Dva meseca pred tem je papež Janez Pavel II. slovesno razglasil Zakonik prava vzhodnih Cerkva, in p. Ivanu ob tem v zahvalo podaril podpisan izvod. P. Ivan pa je svetemu očetu povedal, da bo ta izvod dal Njej, ki je zares »kriva« za uspeh: Brezjanski Mariji.« Zakonik še vedno hranijo bratje frančiškani na Brezjah.

Če moreš, moraš

Življenjsko geslo p. Ivana Žužka je bilo "Se puoi, devi!", "Če moreš, moraš!" In tako je tudi živel in se zapisal v spomin mnogih, ki jih je srečeval na svojih življenjskih poteh. 100-letnice rojstva ter 20-letnice smrti p. Žužka so se v baziliki Marije Pomagaj spomnili s slovesno sveto mašo. V pridigi je nadškof Cvikl spregovoril o osebni izkušnji, srečevanjih s p. Ivanom v Rimu. Skupaj sta namreč preživela nekaj let v Rimu.

Slika podpisa kopije Vzhodnega Zakonika

Po koncu svete maše je nadškof Cvikl blagoslovil ex voto, sliko, ki jo je narisal Nikolaj Mašukov in prikazuje podpis prve kopije Vzhodnega Zakonika svetega papeža Janeza Pavla II. vpričo različnih predstavnikov Vzhodnih Cerkva in kardinalom Josephom Ratzingerjem, kasnejšim papežem Benediktom XVI.

Vir: marija.si

Cerkev na Slovenskem
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...