Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Septembrsko Ognjišče je jubilejno, 700.! (foto: Revija Ognjišče)
Septembrsko Ognjišče je jubilejno, 700.! | (foto: Revija Ognjišče)

Izšlo je Ognjišče z zaporedno številko 700

Slovenija | 02.09.2024, 08:21 Matjaž Merljak

Aktualna, septembrska številka mesečnika Ognjišča, je jubilejna, že 700.! Z blagoslovitvijo kipa ustanovitelju Ognjišča msgr. Francu Boletu 25. avgusta 2024 v rodni župniji Knežak se je začelo zunanje praznovanje ob 60-letnici revije Ognjišče.

Urednik Matej Erjavec se je uvodoma ustavil ob jubiljelu: "Ob brskanju za nazaj, če odštejeva po osem let in še štiri številke zraven, je bila okrogla 500. številka januarska letnika 2008, pa potem 600. številka v mesecu maju letnika 2016. in sedaj, septembrska številka letnika 2024 je že 700 številka. Vsi vezani letniki revije Ognjišče, če bi jih zložili na polico, bi potrebovali polico blizu treh metrov in če preštejemo po straneh, obsega vseh 700 številk revije Ognjišče blizu 61000 strani v vseh teh 60 letih. Še zmeraj velja, da je v 700 številkah bilo 700 pisem meseca, pa skoraj toliko predstavljenih oseb s posebnimi potrebami, invalidov in tudi drugače preizkušanih ljudi, objavljenih in pripravljenih več kot 600 Prilog in še bi lahko naštevala."

Za vse vezane letnike revije Ognjišče, če bi jih zložili enega zraven drugega, bi potrebovali polico dolgo blizu treh metrov.

S to jubilejno številko in z blagoslovitvijo kipa ustanovitelju Ognjišča msgr. Francu Boletu 25. avgusta 2024 v rodni župniji Knežak se je začelo zunanje praznovanje ob 60-letnici revije Ognjišče. V njem bodo predstavitve, srečanja in romanje. Že sedaj pa vas vabimo, da načrtujete del svojega časa za skupno praznovanje.

Začetek novega šolsekega in veroučnega leta

Z osrednjim gostom tokratne številke so se podali v Prekmurje, kjer osvetlimo življenje in delo velikega buditelja in začetnika katoliškega tiska v tistem delu države. Profesor in zgodovinar dr. Bogdan Kolar je spregovoril o Jožefu Kleklu st., ki se je rodil pred 150 leti. V Temi meseca se posvečajo pojmu učenca: kaj pomeni biti učenec, zakaj je dobro biti učenec in predvsem, zakaj nikoli ne smemo nehati biti učenci, kajti, kot je pravil Slomšek, ravno z nenehnim učenjem in znanjem postajamo boljši, modrejši in bližje Bogu. O začetku novega šolskega leta govori tudi dr. Samo Repolusk, ravnatelj škofijske gimnazije v Mariboru. Kot oče, profesor, vzgojitelj in ravnatelj odstira svoj pogled na številna področja šolstva (pomen cerkvenih šol, pomen duhovnosti, problem nasilja, invazivnost LGBT-teorij, matura ...).

Poleg šolskega se začne tudi veroučno leto. O povezavi med mladimi in Cerkvijo govori tokratna Priloga - v septembru je v Cerkvi za mlade rezerviran festival v Stični, ko spremljamo veselje mladih ob druženju in raziskovanju, kako živeti danes vero. Mladih ni več v cerkev. Vsak se s tem sooča po svoje. Z žuganjem, spodbudami, animacijo ... Seveda tudi z molitvijo. A vera je odnos in če mlad človek nima osebnega odnosa z Bogom, ga ne bo v cerkev. V prilogi pomagamo razumeti, kaj se pravzaprav dogaja z mladimi in kako jim pomagati do Boga.

Če preštejemo po straneh, obsega vseh 700 številk revije Ognjišče blizu 61.000 strani v vseh teh 60 letih. 

Med duševnimi obremenitvami, značilnimi za življenje v sodobnem času, vse bolj prihaja v ospredje stres, ki je posledica podnebnih sprememb, ogrožajočih vremenskih dogodkov in njihovih uničujočih posledic. Velik izziv za vse nas je, kako se kar najbolj učinkovito spoprijemati z njim, ga zmanjševati ter krepiti svojo odpornost, vzdržljivost in sposobnost prilagajanja. Več o tem v psihologovih vzpodbudah mag. Draga Tacola

Ognjišče, september 2024, naslovnica
Ognjišče, september 2024, naslovnica © Revija Ognjišče

Majhni darovi prinesejo veliko pomoč

V letošnjem letniku skupaj s Karitas oblikujejo rubriko Obrazi dobrote, kjer skozi različne akcije in projekte Karitas predstavljajo mnoge prostovoljce, ki pravzparav uresničujejo poslanstvo Karitas na terenu, pri in med ljudmi. Tokratni obraz dobrote je predstavljena Lucija Žumer, ki je opisala svojo izkušnjo z delom v Keniji, na misijonu, kako je skupaj še z dvema prjateljicama pomagala tam na zdravstvenem področju ter opisala, kako je potekalo delo, kakšna dela so opravljala dekleta in s kakšnimi situacijami so se srečevala.

Sicer pa je vsaki septembrski številki že tradicionalno priložena položnice za akcijo Za srce Afrike. Veseli smo, da ste akcijo sprejeli za svojo in ste mnogi bralci Ognjišča postali tudi darovalci za to in podobne akcije. V tej številki tudi predstavijo konkretne podatke, kaj vse se je zgradilo s sredstvi, nabranimi v tej akciji in za katero ste veliko prispevali prav bralci.

O blagoslovu kipa in jubilejni številki

V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji v nedeljo, 1. septembra 2024, ste lahko prisluhnili izjavam in pogovorom, ki smo jih posneli v rojstni župniji msgr. Franca Boleta v Knežaku na slovesnosti ob odkritju njegovega doprsnega kipa. Dogodek je sovpadal še z enim pomembnim mejnikom Ognjišča - izidom 700. številke tega mesečnika. Prisluhnite posnetku (povezava je zgoraj).

Slovenija
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...

O avtorju