Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Sodišče (foto: Pixabay)
Sodišče | (foto: Pixabay)

Razgradnja demokracije in pravne države!

Slovenija | 24.09.2024, 14:35 Alen Salihović

Minuli konec tedna sem se s poslušalci odpravil na pot po severni Italiji. Pot je bila zanimiva, družba prijateljev pomirjujoča in navdušujoča. Zdelo se je, kot da sem v nekem drugem svetu. A ponedeljek, dan po vrnitvi, te strezni. Ideala, ki si ga občutil in ponesel domov, ni več. Realnost je popolnoma druga, še posebej ob pogledu na politično sceno.

Začela se je redna seja državnega zbora, ki pa so jo zaznamovali proceduralni zapleti. Poslanci koalicije se namreč ne udeležujejo sej komisije za nadzor javni financ. Še več, že tretjič so manjkali pri točki spornega nakupa 13 tisoč računalnikov, ki jih je mimo javnega razpisa in s strani računskega sodišča ugotovljenimi številnimi nepravilnostmi nabavila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Slednja pooseblja koruptivnost, arogantnost in samovšečnost aktualne oblasti. Potem je tukaj še minister za finance Klemen Boštjančič. Ta nas je z nakupom popolnoma neprimerne sodne stavbe oškodoval za več milijonov evrov. V nakupu, ki se je zgodil čez noč, ne vidi nič spornega. Kljub pozivom opozicije vztraja in z našim denarjem razsipava naprej.

In kako na vse to odgovarja predsednica hrama demokracije Urška Klakočar Zupančič? Na temo ministrice, ki ne hodi na seje odbora, je dejala, da je predsednik odbora tisti, ki je odgovoren, da pridejo vabljeni na sejo, da se te udeležijo tudi poslanci. Še en posmeh pravni državi s strani samovoljne in milo rečeno arogantne predsednice državnega zbora. Seveda pri tem ne gre pozabiti njihove samovolje pri pregledovanju poslov predsednika vlade Roberta Goloba, podjetij Gen-I in Star Solar ter Gibanja Svoboda. Če je vse v najlepšem redu, bi predsednica vodenje tega odbora brez težav prepustila opoziciji, tudi glede na to, da je sedaj eden od predsedujočih nanj pozvan kot priča. Njihov odnos do potez opozicije in izmikanje njenim predlogom kaže, da so jih pač dobili s prsti v marmeladi, da so kradli, kradejo in bodo kradli. Ker lahko, ker imajo dovolj glasov. Ker je ljudstvo to možnost podelilo tej kliki na volitvah pred dvema letoma. In kaj se zgodi? Po vseh aferah, ki smo jim bili do danes priča, in lažeh, od predsednika vlade naprej, ob vse večjih pritiskih na naše denarnice, daljših čakalnih vrstah v zdravstvu ... se kolesa ne aktivirajo. Zakaj? Tisti, ki so ustoličila to garnituro, za kolesa nimajo časa, saj so dobili kos pogače in ga še dobivajo, ostali pa ... Si odgovorite sami!

In kako predsednik vlade Robert Golob? Dobesedno se obrača kot Sončni kralj, ki mu nihče nič ne more. In pri tem, kot je za naš radio dejal poslanec SDS, »patološkemu lažnivcu« držijo štango tudi mediji. Zakaj? Ker strici in tete iz ozadja še niso našli novega, ki bi ga zamenjal. Takoj, ko ga bodo našli, bodo tega »eliminirali«. Njegova vzvišenost, hinavskost, nesramnost in škodljivost za slovenski narod bo izginila v hipu novega Sončnega kralja. Veliko o tem, kako je naš predsednik vlade zabredel v neke čudne vode, pove tudi njegov odgovor novinarki STA na vprašanje, ali bo na zasedanju Združenih narodov govoril na pamet: »Takrat, ko govoriš - kot vi pravite iz glave - lahko v govor vključiš tudi čustva in s tem pritegneš pozornost publike. Govor lahko prilagodiš govorcem pred teboj in jih vključiš, ker ima marsikdo pametne predloge. Ko ne bereš, lahko opazuješ publiko, ki te potem posluša.« Tako predsednik vlade. A se spomnite govorjenja iz glave – kako bomo vsi imeli več, kako bodo hitro zgrajene hiše za prizadete v poplavah, kako boljše da bo zdravstvo, kako veliko reform bo in časovnice za boljše življenje že z začetkom leta 2024 in potem še govorjenje iz glave pri komisarskem kandidatu ... Ja, to govorjenje iz glave marsikomu povzroča glavobol. Bojim se, da bo tako tudi na tokratnem zasedanju v New Yorku.

Vse do sedaj našteto pa postavlja pod vprašaj delovanje pravne države. Nekonsistentne odločitve ustavnih sodnikov, na kar je pri odločanju o zadržanju referendumov opozarjal ustavni sodnik Klemen Jaklič, potrjujejo tezo dr. Petra Gregorčiča, ki je dejal, da je »ustavno sodišče dopustilo, da je postalo pravo dekla politike«. To se kaže pri odločitvah sodišč tudi navzdol. V nebo vpijoči skorumpiranosti slovenskih sodišč je tudi primer Njegoslava Miloša Milovića. Gre za nekdanjega sodelavca v odvetniški družbi Čeferin, ki je bil ob nepravem času na nepravem mestu, sedaj pa je moral v zapor. Ko je raziskovalni novinar Bojan Požar na Planet TV v oddaji »Ura moči« želel predvajati intervju z njim, je medijska hiša že posneti pogovor zavrnila. Milović, ki je nekdanji policijski specialec, šef varnosti pokojnega Janeza Drnovška in neformalni svetovalec predsednika vlade Roberta Goloba, je v tem intervjuju, kot poročajo na portal24.si, razkril številne informacije, ki bi lahko pretresle temelje slovenske politike in pravosodja. Požar je takrat zapisal: »Včeraj pozno dopoldne mi je vodstvo Planet TV sporočilo, da že posnetega intervjuja ne bodo predvajali. Kar logično pomeni, da je prepoved objave intervjuja, ki je po vsebini srhljiva zmes visoke slovenske politike, državnih poslov – tudi z gotovino, kontroliranega pravosodja, zlasti enega, danes že vrhovnega tožilca, domače zarote in fascinantne izdaje osebnega prijateljstva, dosegel Aleksander Čeferin, odvetnik iz Grosuplja ter odhajajoči predsednik UEFA.« Ali je v tem primeru že bil sprožen kakšen postopek pravne države, tudi glede na Milovićeve obtožbe, ki so letele na Čeferina, ni jasno. Je pa nekaj skoraj gotovo, da bodo v primeru, da Milović pride pred ustavno sodišče, tam imeli težavo, saj sem prepričan, da je poleg sodnika Čeferina v tej stavbi še ker nekaj oseb, ki so se kalile in znanje nabirale prav v tej odvetniški družbi.

In sedaj k tisti, ki si nabira politične glasove povsod, kjer je mogoče, tudi na Stični mladih, tam, kjer bi pričakovali, pa ne. Ali se spomnite, kako je v kampanji, tudi na našem radiu Nataša Pirc Musar trdila, da se bo oglasila vedno, ko bo na preizkušnji pravna država? Ali ni samovolja predsednice državnega zbora, sramotnih obljub predsednika vlade in njegove ekipe in tudi laži, ki nam jih prodajajo, pa kršenje poslovnikov, tudi v nekaterih primerih ustave, teptanje lastnih odločitev ustavnega sodišča in neukrepanje organov pregona tam, kjer bi bilo to potrebno, razlog za njen »ne biti tiho«?

Slovenija, Politika, Teme, Novice
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...