Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Luč za druge

Slovenija | 20.09.2024, 12:59 Marta Jerebič

Ta konec tedna bo prežet s Slomškom. Pred nami je namreč Slomškova nedelja, ki jo bomo obhajali na kraju njegovega mašniškega posvečenja - v celovški stolnici. Na Ponikvi bo jutri tradicionalno srečanje vzgojiteljev, učiteljev in katehetov. Že sinoči pa je bila v mariborski stolnici sveta maša ob 25. obletnici Slomškove beatifikacije.

Biti luč za druge. To je pot, ki nam jo kaže naš prvi blaženi Slovenec. Kot takega nam ga je pred 25 leti predstavil tudi papež Janez Pavel II. »Upamo, da nikoli ne bo zbledel spomin na ta milostni dogodek, ki je našemu narodu in vsej Cerkvi Slomška predstavil kot vzornika in priprošnjika pri Bogu, kot duhovnega velikana, kot svetlo zvezdo na nebu in kažipot v času, ko se izgubljajo vrednote, ob katerih naj bi človek rastel in bil na poti k Njemu, ki je izvor vsega dobrega,« je pri sinočnji sveti maši v mariborski stolnici dejal nadškof Alojzij Cvikl.

Osrednje praznovanje Slomškove nedelje v Celovcu

Letošnje praznovanje ob Slomškovem godu, ki ga obhajamo 24. septembra, je sicer osredotočeno na 200-letnico njegovega mašniškega posvečenja. To se je zgodilo v Celovcu, zato bomo tudi Slomškovo nedeljo objahali v celovški stolnici. Somaševanje bosta vodila krški škof Jože Marketz in mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Poleg drugih škofov se bo slovesnosti pridružil tudi celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki se bo pred tem udeležil 12-kilometrskega peš romanja od Žihpolj, preko Vetrinja do stolnice v Celovcu.

Slomškov dan na Ponikvi
Medtem bo jutri na Ponikvi že tradicionalen Slomškov dan, ki ga pripravlja Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) skupaj s katehetskim uradom in župnijo Ponikva. Osrednja misel letošnjega srečanja se glasi: Kdor hoče prav srečno živeti, mora modro glavo pa žlahtno srce imeti. Dr. Milček Komelj bo kot prejemnik naziva časni član DKPS imel predavanje z naslovom Alojz Rebula ‒ oznanjevalec življenjskega smisla, glasnik neuničljivega slovenstva.

Slovenija
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...