Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež pred današnjo opoldansko molitvijo (foto: Vatican media)
Papež pred današnjo opoldansko molitvijo | (foto: Vatican media)

Koliko je Jezus navzoč v mojem življenju?

Svet | 25.08.2024, 12:48 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je pred današnjo opoldansko molitvijo navezal na evangeljski odlomek, v katerem mnogi učenci Jezusa zapustijo. Preveč težak se jim je namreč zdel govor o tem, da je Jezus kruh življenja. Dvanajsteri apostoli pa ostanejo ob Njem, potem ko sv. Peter Jezusu zatrdi: ’H komu naj gremo? Besede večne življenja imaš!’. Po besedah svetega očeta gre pri tem za čudovito pričevanje prijateljstva in zaupanja, ki apostole povezujeta s Kristusom.

Čeprav apostoli Jezusa niso vedno razumeli, njegovih paradoksov ljubezni, izjemnih zahtev njegovega usmiljenja in korenitosti njegovega darovanja za vse, samo v Njem najdejo odgovor na žejo po življenju, veselju in ljubezni. Samo zaradi Njega so izkusili polnost življenja, ki so ga iskali tudi iznad grehov in celo smrti.

Vendar pa tudi nam ni lahko slediti Gospodu, razumeti njegov način delovanja, sprejeti za naša Njegova merila in Njegove zglede.

»Ko pa smo Mu vedno bolj blizu, ko se vedno bolj držimo njegovega evangelija, ko prejemamo milosti preko zakramentov, ko smo z Njim v molitvi, ko ga posnemamo v ponižnosti in ljubezni, vedno bolj izkušamo lepoto tega, da je naš Prijatelj in se zavemo, da ima samo On besede večnega življenja,« je dejal papež Frančišek in nato zbrane takole izzval:

»Vprašajmo se: koliko je Jezus navzoč v mojem življenju? Koliko dopustim, da se me Njegove besede dotaknejo in me izzovejo? Lahko rečem, da so te besede tudi zame besede življenja?.«

Podpora vernikom v Nikaragvi

Po opoldanski molitvi je sveti oče lokalne Cerkve, še posebej v Kongu, pozval k pomoči ljudem, obolelim za opičjimi kozami. Nato pa se je posebej ustavil ob težki situaciji v Nikaragvi, kjer se preganjanje kristjanov drastično stopnjuje.

Prebivalce je spodbudil, naj obnovijo svoje zaupanje v Jezusa. »Ne pozabite, da Sveti Duh vodi zgodovino k višjim načrtom. V trenutkih preizkušenj naj vas varuje Brezmadežna Devica in vam da občutiti svojo materinsko nežnost. Spremljaj Marija ljubljeni narod iz Nikaragve!.«

Cerkva se ne dotika!

Sveti oče je povedal tudi, da z zaskrbljenostjo spremlja nasilje v Ukrajini in Rusiji. Izrazil je svoj pomislek ob nedavno sprejetem ukrajinskem zakonu, ki prepoveduje delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo. Na seznamu je tudi Ukrajinska pravoslavna cerkev moskovskega patriarhata.

»Kdor resnično moli, vedno moli za vse. Ko se moli, se ne stori nekaj slabega. Pustite torej tistim, ki želijo moliti, naj molijo v cerkvi, ki jo smatrajo za svojo. Prosim vas, naj ne bo posredno ali neposredno prepovedana nobena krščanska cerkev! Cerkva se ne dotika!,« je bil odločen sveti oče in znova pozval h goreči molitvi za mir v Palestini, Izraelu, Mjanmaru in povsod po svetu.

Svet, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...