Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Evharistija ni »čarobna«, ampak »čudež usmiljenja«.

Svet | 18.08.2024, 17:46 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru govoril o evharistiji. Ta po njegovih besedah ni nekaj čarobnega, kar bi rešilo vse probleme naenkrat, ampak je Jezusovo telo, nujna hrana, ki daje upanje.

Današnji evangelij govori o Jezusu, ki pravi: ''Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes''. Samo zemeljski kruh namreč ne zadostuje, ni dovolj za življenje. Kristus, nebeška hrana, poteši lakoto po upanju, resnici, zveličanju, ki jo čutimo, ne v želodcu temveč v srcu. Zato je evharistija potrebna, za vse, je dejal sveti oče.

»Jezus poskrbi za največjo potrebo: rešuje nas tako, da za vedno hrani naše življenje s svojim. Zaradi Njega lahko mi živimo v občestvu z Bogom in med sabo. Živi in pravi kruh ni nekaj čarobnega, kar z enim zamahom reši vse probleme, ampak je Kristusovo telo, ki daje upanje ubogim in premaga nadutost tistih, ki goltajo v njihovo škodo.«

Papež je pozval vernike, naj se vprašajo, ali so lačni in žejni odrešenja ne le zase, ampak tudi za svoje sestre in brate. Evharistija je čudež usmiljenja, je še dejal.

Z okna apostolske palače v Vatikanu pa je znova zadonel poziv k miru na območjih sveta, kjer vladajo konflikti. »Še naprej molimo, da bi se odprle poti miru na Bližnjem vzhodu, v Palestini, Izraelu, pa tudi v mučeni Ukrajini, v Mjanmaru in na vseh vojnih območjih, da bi se zavezali dialogu in pogajanjem ter vzdržali nasilnih dejanj in odzivov.«

Sveti oče se je spomnil tudi novih blaženih iz Demokratične republike Kongo. Izrazil je upanje, da bi zgled kongovskih mučencev spodbujal mir.

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...