Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Kardinal Pietro Parolin in iranski predsednik Masud Pezeškjan (foto: Vatican Media)
Kardinal Pietro Parolin in iranski predsednik Masud Pezeškjan | (foto: Vatican Media)

Kardinal Parolin poklical iranskega predsednika

Svet | 13.08.2024, 09:48 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je včeraj po telefonu pogovarjal z novim iranskim predsednikom Masudom Pezeškjanom.

Čestital mu je ob začetku mandata, ob tem pa izrazil resno zaskrbljenost Svetega sedeža zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu. Znova je poudaril, da se je treba na vsak način izogniti širjenju zelo resnega konflikta ter dajati prednost dialogu, pogajanjem in miru.

Kardinal Pizzaballa ob prazniku Marijinega vnebovzetja vabi k posebni molitvi za mir

Jeruzalemski latinski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa medtem poziva k posebni molitvi za mir na Bližnjem vzhodu. Čeprav si je vedno težje predstavljati zaključek konflikta, meni, da bodo prav ti dnevi, še posebej 15. avgust, pomembni za to, da bi uspeli doseči preobrat.

Zato vabi vse vernike po svetu, da se pred ali po obhajanju evharistije ali v drugem trenutku v molitvi obrnejo k Devici Vnebovzeti in jo prosijo za mir. Kot je še zapisal, po toliko izrečenih besedah in po tem, ko so storili vse, kar je bilo mogoče, da bi pomagali in bili blizu vsem, zlasti najbolj prizadetim, nam ne preostane drugega kakor molitev.

K molitvi vabi tudi kustos v Sveti deželi

Po pozivu patriarha Pizzaballe je tudi kustos Svete dežele p. Francesco Patton sobratom v kustodiji poslal pismo, v katerem jih prosi, naj med praznovanjem 14. in 15. avgusta molijo »Prošnjo za mir Mariji, ki je vzeta v nebesa«. Prav za četrtek sta se strani dogovorili, da bosta nadaljevali pogovore o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev in ujetnikov. Pogajanja naj bi potekala v egiptovski prestolnici Kairo ali katarski prestolnici Doha.

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...