Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Poletne olimpijske igre 2024 v Parizu. Slovenska plezalka Janja Garnbret.med zmagovitim finalnim plezanjem. (foto: Anze Malovrh/STA)
Poletne olimpijske igre 2024 v Parizu. Slovenska plezalka Janja Garnbret.med zmagovitim finalnim plezanjem. | (foto: Anze Malovrh/STA)

Janja Garnbret obranila naslov olimpijske prvakinje v kombinaciji

Slovenija | 10.08.2024, 14:10 Andrej Šinko

Plezalka Janja Garnbret ostaja olimpijska prvakinja. Slovenska šampionka je v Franciji tokijskemu dodala še zlato na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. V finalu v Le Bourgetu je bila daleč najboljša v obeh delih tekmovanja. Vodila je po dopoldanskem balvanskem delu, v težavnosti pa potrdila šampionski status.

Po polovici tekme je Grnbretova imela 84,4 točke, druga je bila Američanka Brooke Raboutou, ki je zaostajala štiri desetinke, več tekmovalk pa si je pridelalo zaostanek približno 25 točk. Garnbretova v balvanih ni prišla do vrha le pri zadnjem, podobno kot druge tekmovalke, je pa navijače zaskrbelo, ker si je poškodovala enega od prstov, kar pa sicer ni bilo usodno za njeno nadaljevanje.

Korošica je v težavnostnem plezanju prestavila še prestavo višje in zbrala 12 točk več od Američanke Raboutou in s tem ubranila zlato medaljo. Bronasta je bila Avstrijka Jessica Pilz.

Garnbretova je ob zmagi za Televizijo Slovenija dejala, da je težko vse opisati z besedami, a da se ji je kamen odvalil od srca. Bila je tudi zelo čustvena. »Ko sem zjutraj vstala, sem vedela, da je to moj dan. Pri zadnjem balvanu se mi je zataknil prst, malo sem se ustrašila. Pred zadnjim plezanjem sem se sprostila, imela sem plezanje življenja.«

To je že tretja medalja Slovenije na teh olimpijskih igrah. Prva zlato je osvojila Andreja Leški v judu, včeraj pa se je srebrne razveselil še kajtar Toni Vodišek. Slovenija pa bi se še enega olimpijskega odličja lahko razveselila jutri, saj se bodo naši rokometaši v tekmi za tretje mesto pomerili s Španci.

Kolajna Garnbretove je deseta zlata in 31. za Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah po letu 1991. Na velikih tekmovanjih je slovenska šampionka osvojila že 12 kolajn. S svetovnih prvenstev ima deset odličij, od tega osem zlatih. V svoji zbirki pa bo od danes imela tudi dve najžlahtnejši olimpijski medalji.

 

Slovenija, Teme, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...