Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Splošna avdienca v dvorani Pavla VI. (foto: Vatican Media)
Splošna avdienca v dvorani Pavla VI. | (foto: Vatican Media)

Splošna avdienca: Pri Bogu ni nič nemogoče

Svet | 07.08.2024, 14:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek po julijskem premoru znova nadaljuje s sredinimi splošnimi avdiencami. V novih katehezah razmišlja o delovanju Svetega Duha v Novi zavezi. Med drugim je danes izpostavil Marijino vprašanje ob oznanjenju: »Kako je to mogoče?«

Cerkev si zastavlja isto vprašanje: »Kako je mogoče oznanjati Jezusa Kristusa in njegovo zveličanje svetu, za katerega se zdi, da na tem svetu išče samo blaginjo?«

Odgovor je takrat in zdaj enak, je dejal papež, in citiral knjigo Apostolskih del: »Prejel boš moč od Svetega Duha.« Brez Svetega Duha, je dejal papež, Cerkev ne more iti naprej, ne more rasti in ne more pridigati.

Tudi vsak od nas se včasih sprašuje: »Kako naj se spopadem s to situacijo?« Po papeževih besedah bo koristno, če se spomnimo Angelovega odgovora »Pri Bogu ni nič nemogoče«. Če verjamemo v to, bomo delali čudeže, je dejal papež.

Poziv za Bližnji vzhod

Ob koncu je znova izrazil zaskrbljenost zaradi razmer na Bližnjem vzhodu. "Poudarjam poziv vsem vpletenim, da se konflikt ne bi razširil in bi se prekinil ogenj na vseh bojiščih, začenši v Gazi, kjer so humanitarne razmere nevzdržne. Molim, da bi iskreno iskanje miru pogasilo spor, da bi ljubezen premagala sovraštvo, odpuščanje pa bi razorožilo maščevanje."

Papež je povabil tudi k molitvi »za mučeno Ukrajino, Mjanmar, Sudan« in znova za Pakistan in Afganistan, da bi odpravili diskriminacijo, zlasti žensk.

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...