Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zapor, rešetke, mreža (foto: PixaBay)
Zapor, rešetke, mreža | (foto: PixaBay)

Dr. Juvan za Radio Ognjišče o izmenjavi zapornikov

Slovenija | 02.08.2024, 12:48 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Združeni narodi, Evropska unija in zveza Nato so pozdravili izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je pozval k izpustitvi vseh neupravičeno zaprtih novinarjev in zagovornikov človekovih pravic. Zveza Nato pa je pohvalila tudi sodelovanje zaveznic pri izmenjavi.

O izmenjavi zapornikov in o nemirnem Bližnjem vzhodu smo se pogovarjali s predavateljica na Katedri za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede dr. Jeleno Juvan. 

Dr. Jelena Juvan je pojasnila, da izmenjava zapornikov v diplomaciji predstavlja eno od oblik komunikacije med državami v času zelo napetih odnosov. Kljub temu, da so odnosi med Rusijo in ZDA ter zahodnimi državami, vključno s Slovenijo, na nizki točki, je prišlo do dogovora o izmenjavi zapornikov zaradi vzajemne koristi. Dr. Juvan meni, da ta izmenjava ne bo bistveno spremenila odnosov med vpletenimi državami in se ti tudi ne bodo izboljšali. Morda bo Rusija izvedla povračilne ukrepe do državljanov sodelujočih držav, opozarja.

Glede na nedavno eskalacijo dogodkov na Bližnjem vzhodu pa opozarja, da so razmere izjemno resne in se lahko širijo v regionalni oboroženi spopad. Obstaja velika verjetnost širjenja konflikta, zato je ključna vloga diplomacije ZDA in Kitajske pri preprečevanju nadaljnje eskalacije konflikta na Bližnjem vzhodu in širše, je povedala. Posledice vojne bi bile po njenih besedah katastrofalne ne le za Bližnji vzhod, ampak tudi za Azijo in Evropo. Zato se velike velesile trudijo preprečiti širitev konflikta in ohraniti mir v regiji, je še dejala.

Türk je izrazil olajšanje ob izpustitvi Evana Gershkovicha, Vladimirja Kara-Murze, Alsu Kurmaševe, Olega Orlova in drugih, ki so bili izpuščeni iz zapora. "Vsi novinarji in zagovorniki pravic, ki so pridržani zgolj zaradi opravljanja svojega dela, morajo biti izpuščeni na prostost," je na omrežju X zapisal Urad združenih narovo za človekove pravice. Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozdravil izpustitev 16 zapornikov iz Zahoda. Zveza Nato je medtem pozdravila tesno sodelovanje držav članic. »Dogovor, ki je zagotovil njihovo svobodo, je sklenilo več zaveznic Nata, ki so med seboj sodelovale,« je sporočilo tiskovno predstavništvo zavezništva. Hkrati so pozvali k izpustitvi vseh, ki so še vedno neupravičeno pridržani. Izmenjavo je pozdravila tudi Julija Navalna, vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je februarja v sumljivih okoliščinah umrl v oddaljenem zaporu na severu Rusije. »Vsak izpuščeni politični zapornik pomeni veliko zmago in razlog za praznovanje,« je zapisala na omrežju X.

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari včeraj skupno izmenjanih 24 zapornikov - osem Rusov in 16 zapornikov iz Zahoda. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna. 

Predsednik ZDA Joe Biden je skupaj s podpredsednico Kamalo Harris ob njihovem povratku v domovino sprejel tri ameriške državljane, ki so bili del izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo. Slednjo je Biden označil kot diplomatski podvig, in se zahvalil zaveznicam ZDA - tudi Sloveniji - ki so sodelovale pri izmenjavi in sprejele pogumne odločitve. Tako Biden kot Harris sta po uspešno izvedeni izmenjavi izpostavila pomen diplomacije.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...