Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zbrani v Dravljah (foto: Župnija Ljubljana Dravlje)
Zbrani v Dravljah | (foto: Župnija Ljubljana Dravlje)

Jezuiti so praznovali god sv. Ignacija Lojolskega

Slovenija | 02.08.2024, 10:30 Alen Salihović

V sredo, 31. julija so jezuiti skupaj s sodelavci, prijatelji in župljani v Dravljah praznovali god njihovega ustanovitelja sv. Ignacija Lojolskega. Bil je cenjen učitelj duhovnosti in vodilna osebnost katoliške reforme v 16. stoletju. Praznik je vsako leto priložnost vrnitve njegovih duhovnih sinov k svojemu očetu, k najglobljim razlogom njihovega dela in obstoja.

Takole jih je nagovoril nadškof Stanislav Zore: "Čas, v katerem živimo, ponuja trenutne rešitve. Vse je vnaprej pripravljeno. Vse je instant: instant napitek, instant kava, instant jed. In instant rešitve. Kaj pa je ta instant rešitev? Instant rešitev je beg. Beg pred neuspehom, razočaranjem, boleznijo, pred duhovno temo. Beg v utvaro, beg iz resničnosti, beg v omamo, beg v zasvojenost. Vedno več je tudi govorjenja o begu v smrt. A beg ni rešitev, ni izhod, ni pot naprej. Beg je konec. Zato Bog človeka ne navdihuje za beg, ampak ga pripravlja, da bo njegovo srce sposobno sprejeti rešitve, ki vodijo naprej. Čudovito pri našem Bogu je ravno to, da Bog tam, kjer mi ne vidimo nobene poti več, nobene možnosti več, odpre celo vrsto novih poti, odpre prihodnost." 

Pri maši so bili navzoči številni jezuiti, tajnik p. provinciala p. Marjan Kokalj pa je ob sklepu je predstavil novo jezuitsko molitveno spodbudo in že obstoječe spletne strani: Pristan Duha, Moli.si, Pray as you go. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...