Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Jurij Bizjak (foto: Izidor Šček)
Škof Jurij Bizjak | (foto: Izidor Šček)

Začni znova

Slovenija | 01.08.2024, 12:21 Marta Jerebič

Prvi avgust je dan, ko v Cerkvi v Sloveniji premeščeni duhovniki uradno nastopijo svojo službo v novih župnijah oziroma prevzamejo nove naloge. Nekaj misli ob tem jim je v Sporočilih slovenskih škofij namenil koprski škof Jurij Bizjak. Med drugim je zapisal, da so svetniki postali svetniki, ker se niso naveličali začenjati znova. Pri tem pa je pomembna osebna vera. Zapis končuje s svetopisemskim citatom »Pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj!«

Škofova beseda sobratom

Začni znova

Dragi bratje, dragi dušni pastirji. V mesecu avgustu, ki je pred nami, boste mnogi prevzeli nove župnije in nastopili nove službe. Med lepimi mislimi, ki naj vas na novem mestu spremljajo, naj bo tudi latinski pregovor, ki pravi: Variatio delectat! (Razlika mika!) Naš pregovor pravi: Človek se utrudi, navada ga podse vzame. Zlasti zaporedni porazi lahko človeku vzamejo potreben pogum in polet. Zato je pravilo začni znova zlato pravilo, ki razkriva skrivnost uspeha in prinaša bogate sadove. Vztrajen ni samo tisti, ki nikoli ne opeša, temveč pred vsem tisti, ki začenja vedno znova.
Rabini zelo priporočajo začenjanje in ponavljanje: Kdor se uči in ne ponavlja, je podoben človeku, ki seje in ne žanje. Kdor je odlomek prebral stokrat, ni enak tistemu, ki ga je prebral stoenkrat. Bodi rep levov in ne glava lisjakov: Bolje je, da si zadnji med močnejšimi kakor prvi med slabšimi!» «Postavi si visoko svoje cilje!

Gospod nas je ustvaril po svoji podobi in zahteva, da to podobo izpopolnjujemo: Bodite torej sveti, kajti jaz, Gospod, vaš Bog, sem sveta (3 Mz 19.2). «Bodite popolni, kakor je popoln val Oče nebeški (Mt 5,48). Izpopolnjevati se pomeni začenjati znova, vračati se na pravo pot in začenjati znova. Svetniki so postali svetniki, ker se niso naveličali začenjati znova!

Najprej na osebni ravni: Z vero! Vera je ključ do omike, pa tudi ključ od ječe. Vera je kakor gorčično zrno, pomeni, da je kakor luknja v čolnu, ki ga je pred čermi treba rešiti s potopitvijo: zadostuje čisto majhna! Z vero človek vedno znova odpira vrata svoje ječe in se poganja v prostost. Vera prebija oklepe človeške omejenosti in trga verige človeške ujetosti. Saj človek nikoli ne ve, kaj mu je Bog namenil za jutri: Vse svoje skrbi prelagajte nanj, kajti on skrbi za vas (1 Pt 5,7).

Rabi Harold Kushner je opazoval dva otroka, ki sta na obrežju zida la gradove iz peska. Ko sta ravno končala umetniški grad, za katerega sta potrebovala veliko časa in potrpljenja, je prišel val in ga v trenutku zravnal s tlemi pod njim. Rabi je pričakoval solze in jezo, otroka pa sta sedla, se prijela za roke in se smejala. Potem pa sta hitro začela graditi nov grad... Pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj! (Flp3,13).
Škof Jurij Bizjak

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...