Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Romanje v Lurd (foto: Arhiv škofa Antona Jamnika)
Romanje v Lurd | (foto: Arhiv škofa Antona Jamnika)

V Lurdu odmevata slovenska beseda in petje

Slovenija | 30.07.2024, 10:32 Marta Jerebič

V Lurdu se v organizaciji italijanskega združenja Unitalsi končuje romanje bolnikov iz Gorice, Trsta in Vidma, ki se jim je pridružilo tudi 50 bolnikov iz vseh slovenskih škofij.

Pri skupnih svetih mašah in procesiji z lučkami sta bila tako slišana tudi slovenska beseda in petje. Slovenske romarje - najmlajši je star 9 let, najstarejša pa sta dva pri 90-tih letih – ob pomoči stalnega diakona Branka Nimca vodi bolniški duhovnik in kaplan lurške votline msgr. Miro Šlibar, spremlja pa jih tudi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Kateheza: človek ni sam s svojo bolečino

Škof Jamnik je slovenskim romarjem v eni od katehez na srce položil misel, da jih spremlja ljubeči pogled Božje in naše Matere Marije, da jih Jezus vidi, kot je videl bolnega človeka v kopeli Betesda in prisluhnil njegovemu trpečemu klicu. Tako človek ni več sam s svojo bolečino. Jezusova navzočnost ustvarja občestvo, podira zidove in prepreke, ki ovirajo naše medsebojne odnose. Naj bo tudi naš pogled na bližnje, naša dejanja, naš način življenja takšen, da nikoli ne bomo šli brezbrižno mimo bližnjih, ampak storili vse kar je v naši moči, da bo križ, ki ga nosijo lažji, je še dejal škof Jamnik.

Maša pred votlino prikazovanj
Danes, 30. julija, pa so se slovenski romarji zbrali pri maši pred votlino prikazovanj. »Ko se izročimo v Božje varstvo kot Marija, ko se odpovemo svojemu egu, svojim načrtom, svojim pričakovanjem in se popolnoma izročimo kot Marija, takrat se rojeva dostojanstvo človeškega življenja in moč za naše vsakdanje pričevanje. Hvaležni smo lahko, da nismo vdani v neko usodo, češ da se nič ne more spremeniti. Če odgovorimo na Bože povabilo, se nam odpirajo neskončna obzorja bivanja in lahko uresničimo v življenju tisto poslanstvo, za katerega nas je Bog poklical na ta svet,« je v pridigi dejal škof Jamnik.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...