Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Novinar Peter Merše (foto: posnetek zaslona)
Novinar Peter Merše | (foto: posnetek zaslona)

Merše opaža, da levim vladam podpora tradicionalno narašča v času dopustov, ko ta ne dela nič

Slovenija | 30.07.2024, 08:24 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Podpora volivcev se vse bolj zgoščuje okoli največje vladne in opozicijske stranke, Gibanja Svoboda in SDS, kaže julijska anketa Mediane za POP TV. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS volilo 22,7 odstotka vprašanih. Gibanje Svoboda pa 18 odstotkov. Ostale stranke ostajajo na podobnih odstotkih kot v preteklosti. O rezultatih ankete smo se pogovarjali s političnim komentatorjem Petrom Meršetom.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS volilo 22,7 odstotka vprašanih, potem ko jih je junija tako odgovorilo 21,8 odstotka. Podpora SDS tako še naprej raste, čeprav je bil julijski skok manjši kot junijski. Gibanje Svoboda bi na glasovnici obkrožilo 18 odstotkov anketiranih, kar je 0,4 odstotne točke več kot junija, ko je tudi največji koalicijski stranki podpora močneje narasla.

Skupaj bi obe trenutno najmočnejši stranki v državi obkrožilo 40,7 odstotka vprašanih, kar pomeni še večjo koncentracijo podpore kot junija.

Koalicijsko SD bi podprlo 5,8 odstotka vprašanih (junija 5 odstotkov). SD je tako po junijskem padcu spet nekoliko okrepila podporo. Rahlo je podpora zrasla tudi Levici, s 3,7 na 3,8 odstotka, padla pa je NSi in stranki Vesna, za kateri bi prav tako glasovalo 3,8 odstotka vprašanih. Manjša od opozicijskih parlamentarnih strank je junija uživala še 5,6-odstotno podporo, zunajparlamentarna Vesna pa 4,1-odstotno.

Za stranko Resni.ca bi glasovalo 2,7 odstotka anketiranih (junija 3,1 odstotka), podpora Piratom se je okrepila z 1,7 na 2,5 odstotka. Podpora SLS je po občutnem junijskem dvigu spet zdrsnila, s 3,3 na 2,1 odstotka.

Da ne vedo, koga podpreti, je odgovorilo 18,3 odstotka anketiranih (junija 15,6 odstotka), nobene stranke pa ne bi volilo 9,4 odstotka vprašanih (junija 9,8 odstotka).

Podpora vladi je v tem mesecu rahlo zrasla, s 34,4 na 36,2 odstotka. Hkrati je narasel tudi delež tistih, ki vlade ne podpirajo, in to s 47,8 na 51,6 odstotka. Neopredeljenih je 12,2 odstotka anketiranih.

V Mediani so za POP TV tik pred prvo obletnico lanske katastrofalne ujme preverili tudi mnenje volivcev o popoplavni obnovi. Da je ta neučinkovita, je odgovorilo 42,5 odstotka vprašanih, 29,6 odstotka jih je menilo, da je popolnoma neučinkovita. Skupaj je torej nezadovoljnih nekaj več kot 72 odstotkov anketirancev.

Slovenija, Politika, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...