Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Otrok rabi veliko časa, stari starši pa mu ga lahko podarijo - v miru (foto: Sergiu Vălenaș / Unsplash)
Otrok rabi veliko časa, stari starši pa mu ga lahko podarijo - v miru | (foto: Sergiu Vălenaș / Unsplash)

Obhajamo svetovni dan starih staršev in ostarelih

Slovenija | 28.07.2024, 10:52 Alen Salihović

Papež Frančišek je leta 2021 določil, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot svetovni dan starih staršev in ostarelih. To nedeljo je izbral, ker je blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Tokrat je v ospredju prošnja Psalmista: »Na stare dni me ne zavrzi!« Tako stare kot mlade želi spodbuditi, da bi si prizadevali za premagovanje osamelosti in zapuščenosti starejših ljudi. V Sloveniji bo srednje praznovanje, ki ga pripravlja skupnost SRCE v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani. Pri njej se želijo spomniti predvsem tistih starih staršev, ki se zaradi oslabelosti, bolezni in iz drugih vzrokov ne morejo udeležiti bogoslužja, zato so k maši povabljeni njihovi otroci in vnuki.

Papež Frančišek je ob letošnjem dnevu napisal poslanico z naslovom "Na stare dni me ne zavrzi« (Ps 71,9). V njej spregovori o tem, kako lahko zajezimo porast osamelosti in zapuščenosti starejših ljudi. Ta naloga je zaupana samim ostarelim ljudem, da se, kolikor je v njihovi moči, ne zapirajo v potrtost, ampak ostajajo povezani s svojo okolico. Nato pa je močno zaupana mlajšim rodovom, da se odločijo za stik s starejšimi ter skrb zanje. Spoštovanje in skrb do ostarelih se ob svojem času spremeni v blagoslov, nas uči Sveto pismo. Papež v pismu spregovori o zgodbi Rute, ki ni zapustila svoje tašče, kar se je za obe in ves izraelski narod ob svojem času spremenilo v blagoslov," poročajo na spletni strani Katoliške cerkve.

Popolni odpustek ob svetovnem dnevu starih staršev in ostarelihFoto: Vatican News Foto: Vatican News

28. julija bomo obhajali četrti svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki bo tokrat potekal na temo »Na stare dni me ne zavrzi« (Ps 71,9).

Slovenski prevod poslanice za 4. svetovni dan starih staršev in ostarelih najdete na tej povezavi.

Ob tej priložnosti Apostolska penitenciarija podeljuje možnost popolnega odpustka.

V odloku, ki ga je podpisal višji penitenciar kardinal Angelo De Donatis, je zapisano, da je odpustek namenjen predstavnikom tretjega življenjskega obdobja in vernikom, »ki se bodo v resničnem duhu kesanja in dejavne ljubezni« udeležili različnih bogoslužij po vsem svetu. Prejmejo ga lahko tudi bolniki in tisti, ki zanje skrbijo, ter osebe, ki ne morejo zapustiti doma, ki se bodo »duhovno pridružile svetim obredom«, zlasti tistim, ki jih bodo prenašali preko komunikacijskih sredstev. Pri tem ne smejo biti navezani na noben greh in morajo imeti namen, da bodo čim prej izpolnili redne pogoje za popolni odpustek (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenu svetega očeta).

Z namenom, da bi se povečala pobožnost vernikov in rešitev duš, bo upoštevajoč prošnjo kardinala Kevina Josepha Farrella, prefekta Dikasterija za laike, družino in življenje, popolni odpustek mogoče nameniti tudi »za duše v vicah«. Prav tako ga bodo lahko prejeli verniki, ki bodo 28. julija »namenili primeren čas za obisk ostarelih bratov in sester v potrebi ali težavah (kot so bolniki, osamljeni, osebe s posebnimi potrebami)«.

Da bi »s pastoralno ljubeznijo« lažje uresničevali možnost, da bi dosegli božjo milost, Apostolska penitenciarija prosi »duhovnike, ki imajo ustrezne sposobnosti za spovedovanje, naj bodo v duhu pripravljenosti in velikodušnosti na razpolago za obhajanje zakramenta pokore in sprave«.

Vir: Katoliška cerkev

Vir: Katoliška cerkev

 

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...