Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Številni pri sveti maši ob začetku Mladifesta (foto: Radio Mir Medžugorje)
Številni pri sveti maši ob začetku Mladifesta | (foto: Radio Mir Medžugorje)

Medžugorje pričakuje več kot 50.000 mladih!

Novice | 28.07.2024, 16:19 Marjana Debevec

Pred nami je že 35. festival mladih v Medžugorju, ki se bo začel v četrtek. Vodilna misel letošnjega Mladifesta bo »A le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.«

Mladifest je namenjen mladim, predvsem študentom, ki bi želeli poglobiti vero, preživeti nekaj dni v skupnosti romarjev ter ustvariti nova prijateljstva. V času festivala se zbere približno 50.000 mladih in 500 duhovnikov s celega sveta, ki preko molitve, pričevanj, svete maše, katehez in druženja poglobijo svoj odnos z Bogom.

Potovanje v Medžugorje letos prvič tudi kot slovensko narodno romanje organizira tudi Katoliška mladina. Lucija Konda je v oddaji Mladoskop povedala, da je festival povezan z Marijinimi prikazovanji na tem hercegovskem kraju. »Ta festival mladih je v bistvu odgovor na želje in potrebe mladih po druženju, po molitvi, po adoraciji in po neki skupnosti.«

Zakaj mladi radi prihajajo na Mladifest, pa je povedal kaplan v župniji Novo mesto Šmihel Janez Meglen. »Mladi radi romajo skupaj, posebej k Mariji. In to je zelo pomembno za njihovo duhovno življenje.

Izkušnja vsakega mladega, ko se znajde v razredu, kjer je v bistvu sam vernik, oziroma jih je teh le še nekaj, in se počuti večkrat samega, je, da ko pridemo skupaj, ko pridemo mladi kristjani skupaj, je to močno sporočilo najprej za nas same, da nas ni tako malo, kot se zdi na tem svetu in da nismo tako osamljeni, in da če se povežemo med seboj, tvorimo resnično veliko skupnost kristjanov, ki smo pač na poti na tem svetu.«

Mladi, ki se bodo v prvih dneh avgusta zbrali v Medžugorju, bodo vsak dan začeli z jutranjo molitvijo, mislijo in kratko katehezo, ki jo bo pripravil duhovni spremljevalec. Odpravili se bodo na Križevec, Podbrdo in si ogledali Mostar. Vsak večer bodo zaključili s programom v župniji in sveto mašo.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...