Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Ansambel Saša Avsenika z več kot 5 tisoč poslušalci Radia Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Ansambel Saša Avsenika z več kot 5 tisoč poslušalci Radia Ognjišče | (foto: Rok Mihevc)

V Arboretumu se nas je na Dan državnosti zbralo več kot 5.000!

Srečanja PRO | 25.06.2024, 12:00 Alen Salihović

Radio Ognjišče, ki bo 28. novembra dopolnil 30 let delovanja, je pripravil danes na dan državnosti v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok jubilejno 50. srečanje Prijateljev Radia Ognjišče. Srečanje smo začeli ob 10. uri s sv. mašo za domovino, ki jo je ob somaševanju duhovnikov v parku daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Petje pri sv. maši je bilo nekoliko drugačno, saj so peli znane mašne pesmi ob spremljavi narodnozabavnega ansambla, ki so ga sestavljali štirje radijci: Miha Močnik, Jakob Čuk, Andrej Jerman in Manca Hribar. Sv. maši je sledil koncert Ansambla Saša Avsenika. Srečanja se je udeležilo več kot 5000 tisoč ljudi iz vseh koncev domovine, nekateri so prišli tudi iz zamjestva in zdomstva.

Pozdrav pri maši msgr. Francija Trstenjaka, direktorja Radia Ognjišče

Vsak kotiček naše drage Slovenije je pisateljev »raj pod Triglavom«, ker ga je blagoslovila roka Vsemogočnega in nam ga dala za veselje in ponos. Zato smo se danes s hvaležnostjo zbrali v tej prelepi naravni katedrali, da rečemo iz vsega srca dobremu Bogu: hvala za samostojno državo, hvala za prelepo Slovenijo, hvala za vse državljane, ki si v potu skrbnega dela prizadevajo za skupno blaginjo. Zahvali pa dodajamo iskreno prošnjo za Božje varstvo in Božji blagoslov, ki nas bo podpiral v prizadevanjih za lepo in dobro.

Praznovanju dneva državnosti pridružujemo zlati jubilej srečevanj prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče z ustvarjalci programa, ki že 30 let plemeniti slovensko medijsko nebo, ki že 30 let z besedo in glasbo prinaša sporočilo evangelija, upanja in ljubezni. V tej radijski zgodbi imate posebno mesto poslušalci in še posebej dobrotniki, ki nam s svojimi darovi pomagate in omogočate, da se Radio Ognjišče sliši in razvija.

Pred današnjim zlatim jubilejem srečanj PRO-jevcev sem v kroniki pogledal, koliko se nas je zbralo na dosedanjih srečanjih. In prišel sem do številke 70-tisoč. Prepričan sem, da je to zelo lepa številka in da smo lahko vsi skupaj zelo hvaležni za vsa minula srečanja, na katerih se je utrjevala vez med radijskimi delavci in poslušalci, pa tudi vez med samimi poslušalci.

Vsi, ki ste danes prišli v Arboretum, iskreno pozdravljeni in dobrodošli. Vesel sem, da ste prišli iz vseh koncev naše drage domovine. Vesel sem vseh vas, ki ste slišali naše povabilo, in se oblekli v narodno nošo, ki je naš ponos in naša dediščina. Vesel sem vseh vas, ki imate v rokah slovensko zastavo, ki plapola nam v veselje in ponos, Bogu pa v čast in zahvalo.

Vesel sem vseh vas, dragi sobratje duhovniki, ki ste se pridružili molitvi za domovino. Prosim vas, bodite tudi vi promotorji Radia Ognjišče v svojih okoljih.

In vesel sem vas, gospod škof Anton Jamnik, ki nas boste kot apostol nagovorili in spodbudili k zvestobi narodu, domovini in Cerkvi.

Pri sveti maši se bomo spomnili vseh živih in pokojnih prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Spomnili se bomo tudi nadškofa Urana in našega ustanovitelja mons. Boleta. Prav posebej se spomnimo tudi sestre Lidije iz Novega mesta, ki je v petek popoldan prestopila prag večnosti. Bila je velika glasnica Radia Ognjišče v novomeški škofiji. Naj ji Gospod obilno poplača vsa njena prizadevanja.

Škof Anton Jamnik se je v pridigi osredotočil na slovensko samostojnost in našo pot v Evropski uniji. Zahvalil se je Prijateljem Radia Ognjišče za podporo Sloveniji in radiu pri njegovi poti. 

Mlada družina iz Horjula v narodnih nošah
Mlada družina iz Horjula v narodnih nošah © Rok Mihevc

Voditelja srečanja Maja Morela in Jure Sešek
Voditelja srečanja Maja Morela in Jure Sešek © Rok Mihevc

Radijski sodelavci Andrej Jerman, Manca Hribar in Jakob
Radijski sodelavci Andrej Jerman, Manca Hribar in Jakob © Rok Mihevc

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik
Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Več kot pet tisoč zbranih v Arboretumu Volčji potok
Več kot pet tisoč zbranih v Arboretumu Volčji potok © Rok Mihevc

Vse fotoutrinke si lahko ogledate v albumu na Facebooku Radia Ognjišče

Zapis škofa Antona Jamnika za Radio Ognjišče ob 50. srečanju PRO

 33. obletnica samostojne države Slovenije

20 let vstopa v Evropsko unijo in Nato

OBSIJALA NAS JE SVETLOBA Z NEBA – RADIO OGNJIŠČE DRŽAVOTVOREN RADIO 

Samostojna država Slovenija: dobrodošli doma v Evropi

Letošnje praznovanje dneva državnosti se dopolnjuje z 20. obletnico vstopa Slovenije v EU in Nato, zato je prav da razmislimo o mestu naše države v družini evropskih narodov.

Ko razmišljamo o združeni Evropi in mestu Slovenije v njej, da se vedno znova vračamo h krščanskim koreninam iz katerih Evropa raste in more kot taka tudi obstati. Pomembna so naša prizadevanja za celovitost sveta in harmonije v njej, ki izhaja od Stvarnika. Učlovečenje Jezusa Kristusa pomeni trajen klic vsemu ustvarjenemu, da se vrne k Očetu. Vloga Cerkve v Evropi, ki išče svojo dušo, je torej v tem, da sama vedno bolj živi iz te stvarjenjske harmonije in da v svetu fragmentarnosti in razklanosti odpira vizijo povezovanja in celovitosti. Ko Evropa išče svojo dušo, je odločilnega pomena, da se zave svojih korenin in da danes na nov način, z novo močjo in jasno vizijo usmeri svoj pogled v prihodnost. Utrujen, naveličan in pogosto razočarani človek se bo ponovno začel veseliti življenja. Potrebuje le dobro besedo, zavest o lastnem dostojanstvu in moč ter pogum za odgovorno odločitev, ki izvira iz temeljne obdarjenosti in milostnosti bivanja, ki se razkriva v ljubezni.

 

O prihodnji usodi Evrope je preroško zapisal blaženi A. M. Slomšek, ko je postavil kot pogoj njene prihodnosti zvestobo Jezusu Kristusu: »Pravijo, svet se je postaral, človeški rod je izgubljen, Evropi se bliža konec. Da, če prepustimo človeštvo njegovemu naravnemu toku, njegovi pogubni težnji, ne, če se moč od zgoraj, ki jo ohranjata Jezusova religija in njegova Cerkev, spet razlije na vse sloje človeškega rodu in jih milostno obišče.«

Slovenija se je z vključitvijo v Evropsko skupnost vrnila tja, kamor je vedno spadala in je pomembno sooblikovala in bogatila evropski prostor. Zato sem bil še toliko bolj vesel, ko mi je na predvečer tudi formalne vključitve prijatelj z Irske, poslal kratko in še kako pomenljivo voščilo: Dobrodošli doma, v Evropi.

Geostrateški položaj Slovenije, ko smo sicer majhna dežela sredi Evrope, toda lahko »veliki« v povezovanju med slovansko, romansko in germansko kulturo, naša zgodovina je čudež preživetja kot naroda, ter da smo 31 let samostojna država sredi razburkane evropske zgodovine, vse to je lahko priložnost za hvaležnost, da imamo krščanske korenine, kar je odločilno prispevalo, da danes živimo v samostojni državi Sloveniji. Izviri evangelija nas tudi danes in v prihodnje vabijo, da gojimo kulturo dialoga, da se zavzemamo za spoštovanje življenja , za njegovo dostojanstvo, da ohranjamo sočutje za tiste, ki so v najtežjem položaju, ter se zavzemamo za vrednote pluralne družbe, kjer se spoštuje temeljna načela pravne države in dejavnost civilne družbe. Za našo prihodnost je odločilnega pomena, da ohranjamo kulturo življenja, ohranjamo močno vero in se veselimo različnosti darov in pogledov. Ne bojmo se pluralnosti, ne bojmo se različnih pogledov, vizij, mnenj.

Radio Ognjišče:  jezik (glas), ki gradi, povezuje v občestvo, naj vaš jezik, vaše besede,  navdihuje šepetanje Svetega Duha

Dragi ustvarjalci Radia Ognjišče, iskrena hvala vam, da nas povezujete v eno družino, občestvo, kjer se nihče ne čuti izključenega, ampak je sprejet, potreben, deležen vaše pozornosti. Še naprej prisluhnite šepetanju Svetega Duha, Duhu ljubezni, ki človeka usposablja za jezik , ki si prizadeva graditi; ki odkriva v vsaki stvari tisto kar je dobrega; ki se trudi za dialog in odprtost v vsej raznolikosti pogledov;  jezik, ki ima vizijo in trajnost saj njegova utemeljenost presega zgolj človeške okvire; ki zna poslušati, razumevati in se izogiba moraliziranja; jezik, ki se trudi odpuščati in začenjati znova; jezik Svetega Duha ustvarja občestvo "enega srca in ene duše" (Prim. Apd 4, 32). Občestveni Duh je Bog med nami. V njem se izvrši zmaga nad ločitvijo človeka od človeka. Zatiranje človeka po človeku preneha. Konča se poniževanje človeka po človeku. Odstranjena je odtujitev človeka od človeka. Iz gospodarjev in sužnjev postanejo bratje... Kjer se zgodi kaj takšnega, tam nastopi nič manj kakor izkustvo Boga samega. Katerega Boga? Boga med nami, občestvenega Boga, Svetega Duha. Tako stopimo iz svoje osamelosti v skupno življenje. Naši strahovi pred drugimi in naše agresije, napadalnosti, postanejo smešne, saj je dovolj vsega za vse. Bog sam je tu za vse.

Radio Ognjišče: še naprej izrekajte besede upanja

Upanje je melodija brez besed

»O upanju, govori Bog, glej, temu se čudim.

Jaz sam.

To je nekaj čudnega.

Da ti ubogi otroci vidijo, kako se vse to dogaja,

in verjamejo, da bo jutri šlo bolje.

Da vidijo, kako se to dogaja danes,

in verjamejo,

da bo jutri zjutraj šlo bolje.

To je čudno in je največji čudež

moje milosti.«

(C. Peguy)

Upanje ni prepričanje, da se bo vse rešilo tako kot pričakujemo ali si želimo, ampak prepričanje, da je prav vse smiselno, ne glede na to, kako se izide. Upanje je torej predvsem stanje duha, ki ni vezano na to, da bi nekdo nekaj imel ali dosegel, ampak preprosto da je, da biva iz čiste zastonjskosti in darežljivosti, kajti »upanje je stvar s perutmi, ki plahuta v duši, in poje melodijo brez besed. In se ne konča – nikoli« ( C Peguy).

Iskrene čestitke ob Dnevu državnosti. Bog živi našo drago Slovenijo, ter vse Slovenke in Slovence doma in po svetu!

 

 

Srečanja PRO, Novice
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...