Meta PotočnikMeta Potočnik
Ob obali Črnega morja (foto: Rok Mihevc)
Ob obali Črnega morja | (foto: Rok Mihevc)

Dan spoznavanja okolice in okušanja morja!

Radijske počitnice | 11.06.2024, 10:10 Alen Salihović

Od ponedeljka do petka je čas za prave počitnice. Kdor v tem času ne bo želel iz hotela, bo lahko vse dni preživel v hotelu in na plaži. Kdor pa bo imel voljo za nadaljnje raziskovanje Romunije, se bo udeležil izleta v Kostanco in Murfatlar, kjer bomo okušali vina, dobro jedli in poslušali romunske melodije. Na voljo pa je še t. i. fakultativni izlet, s katerim bomo obiskali delto Donave in se po njej tudi peljali z ladjo. Tudi tretji dan smo začeli s sveto mašo pri kateri pa nas je nagovoril gospod Andrej Mulej.

Čŕno mórje (rusko Чёрное море, ukrajinsko Чорне море, turško Karadeniz, romunsko Marea Neagră, bolgarsko Черно море) je celinsko morje, ki ga na severu, vzhodu in zahodu omejuje Evropa, na jugu pa Anatolija. Z Marmarskim morjem in naprej s Sredozemskim morjem ga povezuje komaj 660 m širok Bosporski preliv. Krimski polotok na severovzhodu zapira velik zaliv, imenovan Azovsko morje, ki ga s Črnim morjem povezuje Kerški preliv. Severozahodni del Črnega morja zahodno od Krima je relativno najplitvejši.

Črno morje meri od vzhoda proti zahodu 1130 km, od severa proti jugu pa 610 km. Njegova površina je 436.400 km² (brez Azovskega morja), največja globina pa 2212 m. Zaradi pritoka številnih rek, med katerimi so najpomembnejše Donava, Dnester, Dneper in Don, ki letno prispevajo 320 km3 vode, ima Črno morje pozitivno vodno bilanco, saj izhlapevanje ne presega pritoka. Zato skozi Bospor letno izteče 300 km3 vode v Sredozemsko morje.

Države ob Črnem morju so Turčija, Bolgarija, Romunija, Ukrajina, Rusija in Gruzija. Pomembnejša mesta ob obali so: Istanbul (tudi Carigrad, nekdaj Konstantinopel in Bizanc), Burgas, Varna, Konstanca, Tulcea, Jalta, Odesa, Sevastopol, Batumi, Trabzon, Samsun in Zonguldak, piše na Wikipediji. 

Dan v znamenu kopanja in razprave o dogajanju v domovini

Galebi in veter so me zbudili v jutro tretjega dne. Mir ob pogledu na Črno morje me je nagovoril. Tako kot je nagovoril tudi tiste najbolj zgodnje, ki so se že odpravili v raziskovanje okolice. Mnogi med počitnikarji so zvedavi in prav je tako.

Vesel sem, da lahko skupaj s poslušalci odkrivam nove kotičke sveta. Vedno se poučim o čem novem, še bolj poučna pa so njihovega dojemanja radijskega programa.
Čeprav je tretji dan bil zaznamoval z rezultati evropskih volitev in posvetovalnih referendumov pa ob tem ni manjkala razprava o prihodnosti naše draže. Kam gremo, kje so in na kakšen način izboljšati razmere. Zavedam se, da to ne bo mogoče čez noč, a optimizem naših počitnikarjev, ki niti za trenutek niso izgubili fokusa na dogajanje v domovini mi daje upanje, da pride trenutek, ko zadeve morajo iti na bolje.

Druženje in klepet ob plaži, ter večerno spoznavanje sodelavcev na skupnem druženje na drugačen način je pod črto potegnjeno zakoličilo lepo popotnico za prihodnje dni.

Radijske počitnice, Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...